Кд 145/2017 одбачен предлог за прен. месне надлежности - неовлашћено лице

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 145/2017
25.01.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Марином Пандуровић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА због кривичног дела увреда из члана 170. став 2. Кривичног законика и др., одлучујући о предлогу браниоца окривљеног АА, адвоката Жељка Јурића од 11.12.2017. године, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 25.01.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен предлог браниоца окривљеног АА, адвоката Жељка Јурића од 11.12.2017. године, за преношење месне надлежности са Основног суда у Великој Плани на други стварно надлежан суд у кривичном предмету 2К 75/17, против окривљеног АА, због кривичног дела увреда из члана 170. став 2. Кривичног законика и кривичног дела изношење личних и породичних прилика из члана 172. став 2. Кривичног законика, по приватној кривичној тужби приватне тужиље ББ.

О б р а з л о ж е њ е

Приватна тужиља, ББ, поднела је дана 10.03.2017. године, преко свог пуномоћника, адвоката Гордане Живковић, Основном суду у Великој Плани, приватну кривичну тужбу против окривљеног АА, стављајући му на терет кривично дело увреда из члана 170. став 2. КЗ и кривично дело изношење личних и породичних прилика из члана 172. став 2. КЗ.

Бранилац окривљеног АА, адвокат Жељко Јурић, поднео је Врховном касационом суду дана 11.12.2017. године, предлог за преношење месне надлежности са Основног суда у Великој Плани на други стварно надлежан суд у кривичном предмету 2К 75/17 против окривљеног АА.

Врховни касациони суд је размотрио списе предмета са предлогом браниоца окривљеног, па је нашао:

Одредбом члана 33. Законика о кривичном поступку је прописано да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

Из напред наведене законске одредбе произлази да није предвиђена могућност да такав предлог стави бранилац окривљеног, због чега је на основу члана 33. Законика о кривичном поступку и члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, Врховни касациони суд наведени предлог одбацио као недозвољен и одлучио као у изреци решења.

Записничар - саветник                                                                                     Председник већа - судија

Марина Пандуровић,с.р.                                                                                 Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић