Кд 16/2017 делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 16/2017
09.02.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића и Драгана Аћимовића, чланова већа, са саветником Весном Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. Кривичног законика и др., одлучујући о предлогу председника већа Основног суда у Нишу Кв 1694/16 од 25.01.2017. године, о преношењу месне надлежности, у седници већа одржаној дана 09.02.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљеног АА по оптужници Основног јавног тужиоца у Нишу Кт 3159/16 од 14.12.2016. године, због кривичног дела недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. Кривичног законика и кривично дело фалсификовање исправе из члана 355. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одређује се Основни суд у Бујановцу.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Нишу, подигао је пред Основном судом у Нишу, оптужницу Кт 3159/16 од 14.12.2016. године, против окривљеног АА, због кривичног дела недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи из члана 350. став 3. у вези става 2. КЗ и кривичног дела фалсификовање исправе из члана 355. став 2. у вези става 1. КЗ.

Председник већа Основног суда у Нишу поднео је Врховном касационом суду образложен предлог Кв 1694/16 од 25.01.2017. године, да се за вођење овог кривичног поступка као месно надлежан одреди Основни суд у Бујановцу.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, са предлогом председника већа Основног суда у Нишу, те је нашао да је предлог основан.

Из списа предмета се утврђује да окривљени АА има пребивалиште у месту ..., Општина ... и да у подигнутој оптужници није предложено извођење доказа везаних за подручје Основног суда у Нишу, већ је предложено да суд на главном претресу у току доказног поступка прочита писане доказе који су приложени списима предмета.

Имајући у виду наведену околност, Врховни касациони суд налази да је предлог председника већа Основног суда у Нишу за преношење месне надлежности основан и да је очигледно да ће се овај кривични поступак лакше спровести пред Основним судом у Бујановцу који је месно надлежан за територију Општине Бујановац, где окривљени има пребивалиште.

Из изнетих разлога, поступајући на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова и применом члана 33. ЗКП и члана 3. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, Врховни касациони суд је донео одлуку као у изреци овог решења.

Записничар – саветник                                                                                                                           Председник већа - судија

Весна Веселиновић,с.р.                                                                                                                          Јанко Лазаревић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић