Кд 34/2018 одбијен захтев за делегацију

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 34/2018
13.02.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић-Дичић и Маје Ковачевић-Томић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2. Кривичног законика у стицају са кривичним делом насилничко понашање из члана 344. став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Новом Саду К 161/18 од 07.02.2018. године, за преношење месне надлежности на други стварно надлежан суд, у седници већа одржаној дана 13.02.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ. као неоснован, предлог судије појединца Основног суда у Новом Саду К 161/18 од 07.02.2018. године, да се за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2 Кривичног законика у стицају са кривичним делом насилничко понашање из члана 344. став 1. Кривичног законика одреди као месно надлежан други суд.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Бачкој Паланци поднео је Основном суду у Бачкој Паланци оптужни предлог Кт 494/17 од 27.12.2017. године, против окривљеног АА, због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2 Кривичног законика у стицају са кривичним делом насилничко понашање из члана 344. став 1. Кривичног законика.

Решењем Основног суда у Бачкој Паланци К 295/17 од 29.01.2018. године, на основу члана 34. став 1. ЗКП, тај суд се огласио месно ненадлежним за поступање у кривичном поступку према окривљеном АА из ..., због кривичних дела ометање правде из члана 336б став 2 Кривичног законика у стицају са кривичним делом насилничко понашање из члана 344. став 1. Кривичног законика, а по правноснажности решења списе предмета је доставио Основном суду у Новом Саду, као месно и стварно надлежном суду, на даљи поступак.

Судија појединац Основног суда у Новом Саду доставио је Врховном касационом суду образложени предлог К 161/18 од 07.02.2018. године, да се у смислу одредбе члана 33. ЗКП, за вођење кривичног поступка против окривљеног АА, због кривичног дела ометање правде из члана 336б став 2 Кривичног законика у стицају са кривичним делом насилничко понашање из члана 344. став 1. Кривичног законика, одреди други стварно и месно надлежан суд.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, са поднетим предлогом, те је одлучио да је предлог неоснован.

По налажењу Врховног касационог суда околности, наведене у предлогу за подношење месне надлежности на други стварно и месно надлежан суд: да је решењем Вишег јавног тужиоца у Новом Саду Ктр 1674/17 од 25.12.2017. године за поступање у предмету против окривљеног АА, због означених кривичних дела, овлашћен Основни јавни тужилац у Бачкој Паланци; да је разлог за преношење овлашћења са Основног јавног тужиоца у Новом Саду на Основног јавног тужиоца у Бачкој Паланци чињеница да је окривљени АА поднео велики број притужби на рад Основног јавног тужиоца у Новом Саду и његових заменика те да исти у својим честим контактима, како у усменој тако и у писменој форми, исказује висок степен неповерења и сумње у рад Основног јавног тужиоца у Новом Саду - као носиоца јавнотужилачке функције, не представљају важан разлог у смислу члана 33. ЗКП за преношење месне надлежности на други надлежан суд. Такође, околности да је место извршења кривичног дела у Новом Саду, те да сви сведоци чије је саслушање предложено имају пребивалиште на територији Новог Сада указују да је, у смислу члана 23. став 1. ЗКП, месно надлежан Основни суд у Новом Саду.

Осим тога, околност да је оштећени ББ ..., сама по себи не представља важан разлог за преношење месне надлежности у смислу наведене законске одредбе, нити та чињеница треба да буде од било каквог утицаја на кривични поступак, а поступајући судија уколико сматра да стоје разлози у смислу члана 37. став 2. ЗКП, има могућност да у смислу члана 38. ЗКП, обавести о томе председника суда и тражи своје изузеће.

Из изнетих разлога, на основу члана 33. ЗКП, одлучено је као у изреци.

Записничар-саветник,                                                                                                              Олгица Козлов, с.р.

Председник већа-судија,                                                                                                         Зоран Таталовић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић