Кзз 1183/2017 одбачај захтева - поднет против одлуке која не стиче правоснажност

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1183/2017
29.03.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића, Радослава Петровића, Мирољуба Томића и Маје Ковачевић Томић, чланова већа, са саветником Марином Пандуровић, као записничарем, у кривичном предмету окривљене АА, због продуженог кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234. став 3. у вези става 1. у вези члана 61. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Ивана Стефановића, поднетом против решења Вишег суда у Пожаревцу 2 К 17/16 од 20.02.2017. године, у седници већа одржаној 29.03.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Ивана Стефановића, поднет против решења Вишег суда у Пожаревцу 2 К 17/16 од 20.02.2017. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег суда у Пожаревцу 2 К 17/16 од 20.02.2017. године, спојени су поступци који се воде пред Вишим судом у Пожаревцу, против окривљене АА, због продуженог кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234. став 3. у вези става 1. у вези члана 61. КЗ, и то поступак у предмету 2К 17/16 са поступком у предмету 2К 40/16, те је одређено да ће се убудуће поступак водити само по предмету 2К 40/16.

Против наведеног решења, захтев за заштиту законитости је благовремено поднео бранилац окривљене АА, адвокат Иван Стефановић, у смислу члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев, укине побијано решење и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је на основу члана 488. став 1. ЗКП доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, па је у седници већа коју је одржао без обавештавања Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљене, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке, размотрио списе предмета са решењем против кога је поднет захтев за заштиту законитости браниоца окривљене АА, адвоката Ивана Стефановића, те је након оцене навода у захтеву нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Према налажењу Врховног касационог суда, у конкретном случају се не ради о правноснажној одлуци суда, нити о повреди одредаба поступка који је претходио њеном доношењу.

Наиме, одредбом члана 30. став 4. ЗКП прописано је, да о спајању кривичног поступка одлучује суд који је надлежан за спровођење јединственог поступка. Против решења којим је одређено спајање поступка или којим је одбијен предлог за спајање није дозвољена жалба.

Сходно наведеном, решење којим је одређено спајање поступка представља процесно решење којим се управља поступком. Као такво оно не подлеже жалби, односно против таквог решења није дозвољена посебна жалба и исто не стиче правноснажност (не ради се о правноснажној одлуци против које је дозвољен захтев за заштиту законитости).

Како је бранилац окривљене, адвокат Иван Стефановић, поднео захтев за заштиту законитости против одлуке којом се управља поступком, тј. против решења Вишег суда у Пожаревцу 2 К 17/16 од 20.02.2017. године, којим су спојени поступци који се пред наведеним судом воде против окривљене АА, а како се у конкретном случају не ради ни о повреди одредаба поступка који је претходио доношењу правноснажне одлуке, то по налажењу Врховног касационог суда, нису испуњени услови прописани одредбом члана 482. став 1. ЗКП за подношење захтева за заштиту законитости.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је захтев браниоца окривљене АА, адвоката Ивана Стефановића, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 482. став 1. ЗКП одбацио као недозвољен и одлучио као у изреци решења.

Записничар-саветник                                                                                                                       Председник већа-судија

Марина Пандуровић,с.р.                                                                                                                 Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић