Кзз 282/2018 к.д. лака телесна повреда; прекорачење оптужбе

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 282/2018
07.03.2018. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић, Милунке Цветковић и Радмиле Драгичевић Дичић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Милом Ристић, као записничарем, у кривичном предмету окривљених АА и ББ, због кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 1. у вези члана 33. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљених АА и ББ, адв. Султана Фератовића, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Панчеву 8К 922/16 од 09.11.2017. године и Вишег суда у Панчеву Кж1 240/17 од 10.01.2018. године, у седници већа одржаној дана 07.03. 2018. године, једногласно, донео је

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ, захтев за заштиту законитости браниоца окривљених АА и ББ, адв. Султана Фератовића, као основан и УКИДАЈУ правноснажне пресуде Основног суда у Панчеву 8К 922/16 од 09.11.2017. године и Вишег суда у Панчеву Кж1 240/17 од 10.01.2018. године, и предмет враћа Основном суду у Панчеву на поновно одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Панчеву 8К 922/16 од 09.11.2017. године окривљени АА и ББ оглашени су кривим због кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 1. у вези члана 33. Кривичног законика и осуђени на новчане казне у износу од по 30.000,00 динара коју су дужни да плате у року од три месеца а уколико окривљени не плате наведене новчане казне у одређеном року суд ће новчану казну заменити казном затвора тако што ће за сваких започетих 1.000,00 динара новчане казне одредити један дан казне затвора.

На основу члана 258. став 4. ЗКП приватни тужилац ВВ ради остваривања имовинскоправног захтева у неопредељеном износу упућен је на парницу.

На основу члана 261, 262. став 1. и 264. став 1. ЗКП одлучено је о трошковима кривичног поступка ближе наведено у изреци ове пресуде.

Пресудом Вишег суда у Панчеву Кж1 240/17 од 10.01.2018. године, одбијена је као неоснована жалба браниоца окривљених АА и ББ, адв. Султана Фератовића, и пресуда Основног суда у Панчеву 8К 922/16 од 09.11.2017. године, потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда бранилац окривљених АА и ББ, адв. Султан Фератовић, поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) у вези члана 438. став 1. тачка 9) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев, укине побијане пресуде и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку и у седници већа, коју је одржао без обавештења Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке (члан 488. став 2. ЗКП), размотрио списе предмета, са одлукама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је основан.

Основано се у захтеву за заштиту законитости браниоца окривљених АА и ББ, адв. Султана Фератовића, наводи да је доношењем побијаних пресуда учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 9) ЗКП, односно да је прекорачена оптужба.

Из списа предмета произилази да је приватном кривичном тужбом приватног тужиоца ВВ путем пуномоћника адв. Ненада Милојковића, окривљенима АА и ББ стављено на терет да су „дана 23.07.2016. године ... лако телесно повредили приватног тужиоца ВВ на тај начин ... те му нанели лаке телесне повреде у виду нагњечења са хематомом величине 2 х 2 цм у пределу поглавне темпороокципитално десно и нагњечење десне ушне шкољке без знакова лезије коже ...“ чиме су извршили кривично дело лака телесна повреда из члана 122. став 1. КЗ.

Изреком првостепене пресуде окривљени су оглашени кривим да су „дана 23.07.2016. године ... заједно и по претходном договору, ... на који начин су му нанели лаке телесне повреде ... и нагњечења подручја десног рамена и десне надлактице ...“, чиме су извршили кривично дело лака телесна повреда из члана 122. став 1. у вези члана 33. КЗ.

Првостепени суд је, дакле у изреку првостепене пресуде уношењем речи „заједно и по претходном договору“ као и „нагњечење подручја десног рамена и десне надлактице“ изменио чињенични опис кривичног дела и унео елементе саизвршилаштва, као и у опису дела додао још једну телесну повреду и тиме увећао криминалну вољу и активност окривљеног („криминалну количину“) у односу на поднету приватну кривичну тужбу, те није остао чињенични опис кривичног дела у границама чињеничног основа из оптужбе, односно није остао у границама оних чињеница и околности на којима се оптужба заснива, а другостепени суд одбио је жалбу изјвљену између осталог и због наведене повреде поступка.

На наведени начин по налажењу Врховног касационог суда првостепени суд је прекорачио оптужбу и учинио битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 9) ЗКП, а исту повреду закона учинио је и другостепени суд када је првостепену пресуду потврдио, а на шта се основано указује у захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног.

Врховни касациони суд је стога усвојио захтев за заштиту законитости браниоца окривљених АА и ББ, адв. Султана Фератовића, укинуо побијане пресуде и предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање, при чему ће суд у поновном поступку отклонити повреду закона на коју је указано овом пресудом и након тога донети правилну и на закону засновану одлуку.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП одлучио као у изреци пресуде.

Записничар-саветник                                                                                                Председник већа-судија

Мила Ристић,с.р.                                                                                                         Невенка Важић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић