Међународна сарадња

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић упознао је представнике Парламентарне скупштине Европске Уније да се правосуђе Републике Србије тренутно налази у новој реформи, имајући у виду чињеницу да је претходном реформом по оцени стручне јавности и међународних институција, правосудни систем Републике Србије урушен.

Идентификовањем овог проблема, ушло се у нову реформу са Националном стратегијом реформе правосуђа 2013-2018. године и Акционим планом за њено спровођење, где је дефинисана и независност судства, и у односу на законодавну, и у односу на извршну власт. Напоменуто је и да се ова врста независности већ види у предлогу измене Устава у делу садашњег начина бирања председника судова и избора судија који се први пут бирају на ову функцију, а потом и у саставу Високог савета судства, у чијем саставу већину чине судије, али да без обзира на независност судства, између ове три гране власти  мора постојати нужност уважавања мишљења и сталног дијалога, јер то и јесте услов постојања јаке државе.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је изнео своје виђење остварења овог циља, а то је подизање свести - освешћивање судија, да суде без страха од законодавне и извршне власти, већ на основу Устава и закона.

Поред овога, в.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао велики значај недавно усвојених закона о правосуђу, који су разматрани и од стране Венецијанске комисије и који по својој садржини управо одражавају независност судства у односу на друге две гране власти.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић истакао је потребу да се истовремено мора радити и на решавању проблема великог броја нерешених старих предмета, што је за последицу имало велико незадовољство и неповерење грађана и велики број притужби на рад судова , али и спорова пред Уставним судом и Европским судом за људска права, и да су у том правцу започета 2 пројеката: први у сарадњи са канцеларијом Савета Европе, започет 22.11.2013. године, чији циљ јесте да се правосудни систем Републике Србије приближи Европском суду за људска права, али и да се судска пракса уједначи међу апелационим судовима у Републици Србији , а други пројекат је у сарадњи са УСАИД, који је делимично већ заживео и по његовом виђењу очекује се реализација Плана решавања старих предмета до 2018. године, када ће број старих предмета бити смањен за 80%, што би свакако утицало на враћање поверења у рад судова.

На састанку се говорило и о новој мрежи судова и организационој структури судова, с обзиром на неопходност пружања и остварења већег приступа правди грађана, која се мора успоставити, након њеног губитка претходном реформом.  

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је указао да се улажу велики напори у исправљању грешака насталих у претходној реформи, судије су враћене на посао, донети су нови закони, израђен је Нацрт критеријума за размештај судија који полази најпре од добровољности судија, а о коме су судије, представници Друштва судија и председник Окружног суда у Дуизбургу, Франк Рихтер (Немачка), дискутовали на Округлом столу одржаном 18.11.2013. године. Такође је указао да је у току процена техничких услова за рад судова.