Р1 593/2017 скуп месне надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 593/2017
21.12.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Браниславе Апостоловић, председника већа, Катарине Манојловић Андрић и Бранислава Босиљковића, чланова већа, у парници тужиоца АА из села ..., чији је пуномоћник Иво М. Струјић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије - Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво, са седиштем у Београду, ради новчаног обештећења, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Пожаревцу и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној дана 21.12.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ надлежан Основни суд у Пожаревцу.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је дана 23.08.2017. године поднео тужбу Основном суду у Пожаревцу против тужене Републике Србије - Први основни суд у Београду, ради новчаног обештећења, због повреде права на суђење у разумном року.

Основни суд у Пожаревцу се решењем П број 1/17-43 од 05.09.2017. године, које је исправљено решењем истог суда од 07.09.2017. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења списе доставио Првом основном суду у Београду, као месно надлежном суду на даљи поступак.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08 и 101/13) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/11, 49/13-УС, 74/13-УС и 55/14 - у даљем тексту: ЗПП), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Пожаревцу.

Чланом 28. став 1. Закона о заштити права на суђење у разумном року, прописано је да је за одлучивање по тужби месно надлежан основни суд на чијем подручју тужилац има пребивалиште, боравиште или седиште.

Имајући у виду цитирану законску одредбу, те да је тужилац поднео тужбу против тужене ради повреде права на суђење у разумном року, Основном суду у Пожаревцу на чијем подручју има пребивалиште, то је и по оцени Врховног касационог суда исти надлежан за даље поступање у овој правној ствари.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци решења.

Председник већа - судија

Бранислава Апостоловић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић