Ус 2/2017 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 2/2017
23.02.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Управног суда и Првог основног суда у Београду, у правној ствари тужиље АА из ..., поднетој против Адвокатске коморе ББ, ради поништаја Статута Адвокатске коморе ББ, у нејавној седници већа одржаној дана 23.02.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи Првом основном суду у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Управни суд је доставио Врховном касационом суду захтев за решавање сукоба надлежности са Првим основним судом у Београду, који се решењем 9 П бр. 28909/16 од 04.11.2016. године, које је исправљено решењем истог суда 9 П бр. 28909/16 од 04.11.2016. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби АА из ... поднетој против Адвокатске коморе ББ ради поништаја одлуке Скупштине Адвокатске коморе ББ о доношењу Статута Адвокатске коморе ББ од 24.09.2016. године. По правноснажности решења Први основни суд у Београду је списе предмета доставио Управном суду као стварно и месно надлежном суду, на даљи поступак.

Тужбом у овој правној ствари тужиља тражи поништај одлуке Скупштине Адвокатске коморе од 24.09.2016. године о доношењу Статута Адвокатске коморе ББ као и доношење привремене мере којом се забрањује примена Статута Адвокатске коморе ББ.

По налажењу овог суда, како је предмет управног спора поништај општег акта – Статута Адвокатске коморе ББ, то се не ради о спору из члана 1. Закона о парничном поступку, као ни о оцени законитости управног акта. Према томе, како предмет спора није у надлежности суда, то у оваквој чињенично – правној ситуацији, основни суд треба да одбаци тужбу, применом члана 16. став 2. Закона о парничном поступку.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 23.02.2017. године, Ус 2/2017

Записничар,                                                                                                                     Председник већа – судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                                         Мирјана Ивић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић