Kd 12/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 12/2014
06.02.2014. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića i Maje Kovačević-Tomić, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenih B.P. i P.G., zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza iz člana 335. KZ, odlučujući o predlogu predsednika veća sudije Osnovnog suda u Prijepolju K br.332/11 od 22.01.2014. godine, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj dana 06.02.2014. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE, kao neosnovan, predlog predsednika veća sudije Osnovnog suda u Prijepolju K br.332/11 od 22.01.2014. godine da se odredi Osnovni sud u Priboju kao mesno nadležan sud za vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenih B.P. i P.G., zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza iz člana 335. KZ, po optužnom predlogu oštećenog kao tužioca B.P. od 17.10.2011. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Predsednik veća sudija Osnovnog suda u Prijepolju podneo je Vrhovnom kasacinom sudu obrazloženi predlog K br.332/11 od 22.01.2014. godine da se shodno članu 33. ZKP za vođenje krivičnog postupka odredi Osnovni sud u Priboju po optužnom predlogu oštećenog kao tužioca B.P. od 17.10.2011. godine protiv okrivljenih B.P. i P.G., zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza iz člana 335. KZ.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta, sa predlogom predsednika veća-sudije Osnovnog suda u Prijepolju, pa je našao da je predlog neosnovan.

Iz navoda predloga, a ni iz spisa predmeta ne proizilazi postojanje okolnosti koje bi ukazivale da će se postupak u ovoj krivičnoj stvari, započet pred Osnovnim sudom u Prijepolju, očigledno lakše sprovesti pred Osnovnim sudom u Priboju.

U obrazloženju predloga predsednika veća sudije, kao razlog za prenošenje mesne nadležnosti u predmetnoj krivičnoj stvari, navodi se da oba okrivljena imaju prebivališta u Novoj Varoši koja se nalaze na istoj udaljenosti i od Prijepolja i od Priboja i da oštećeni ima prebivalište u Priboju.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda okolnosti navedene u predlogu predsednika veća sudije Osnovnog suda u Prijepolju ne ukazuju da bi ovaj krivični postupak lakše sproveo pred Osnovnim sudom u Priboju, a imajući u vidu da ne postoje ni drugi važni razlozi za prenošenje mesne nadležnosti, predlog predsednika veća sudije Osnovnog suda u Prijepolju je odbijen na osnovu člana 33. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                                           Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                                                                      Dragiša Đorđević, s.r.