Kd 14/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 14/2014
06.02.2014. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića i Maje Kovačević-Tomić, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. N.V., zbog krivičnog dela ometanje pravde iz člana 336-b. stav 2. Krivičnog zakonika, odlučujući o predlogu sudije Osnovnog suda u Novom Sadu, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj 06.02.2014. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Osnovni sud u Bačkoj Palanci da postupa kao mesno nadležan sud u krivičnom predmetu okr.N.V., zbog krivičnog dela ometanje pravde iz člana 336 b. stav 2. KZ, po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu Kt 5779/12 od 05.07.2013. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podnelo je Osnovnom sudu u Novom Sadu optužni predlog protiv okr. N.V., zbog krivičnog dela ometanje pravde iz člana 336 b. stav 2. KZ.

Sudija Osnovnog suda u Novom Sadu podneo je Vrhovnom kasacionom sudu predlog K. 2559/13 od 22.01.2014. godine, da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi drugi stvarno nadležni sud, uz obrazloženje da je okrivljeni advokat iz N.S., da je oštećena A.S. v.f.predsednika Osnovnog suda u Novom Sadu, a da su svedoci čije je saslušanje predloženo podnetim optužnim predlogom i to S.P., J.K., J.R. i M.S., zaposleni u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Navedene okolnosti, prema navodima predloga za prenošenje mesne nadležnosti, bez obzira na nepostojanje ličnih razloga za izuzeće, u javnosti mogu izazvati sumnju u nepristrasnost sudija Osnovnog suda u Novom Sadu i prava na pravično suđenje.

Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, pa je po oceni stavljenog predloga našao da je isti osnovan.

Odredbom člana 33. ZKP propisano je da Vrhovni kasacioni sud može, na predlog sudije za prethodni postupak, sudije pojedinca ili predsednika veća, za vođenje krivičnog postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda činjenice navedene u predlogu za prenošenje mesne nadležnosti, da je oštećena v.f.predsednika Osnovnog suda u Novom Sadu, da su predloženi svedoci zaposleni u Osnovnom sudu u Novom Sadu, te da je okrivljeni advokat iz N.S., predstavljaju važan razlog u smislu člana 33. ZKP, da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.

Iz iznetih razloga, na osnovu člana 33. ZKP, odlučeno je kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                                          Predsednik veća - sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                                                       Dragiša Đorđević,s.r.