Kd 168/2013

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 168/2013
30.01.2014. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića i Radmile Dragičević-Dičić, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr.J.P., zbog krivičnog dela sitna krađa iz člana 210. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o predlogu sudije Osnovnog suda u Zrenjaninu, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj 30.01.2014. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE kao neosnovan predlog sudije Osnovnog suda u Zrenjaninu K 365/13 od 20.11.2013. godine, da se za vođenje krivičnog postupka protiv okr. J.P., zbog krivičnog dela sitna krađa iz člana 210. stav 1. KZ, po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu Kt 1104/12 od 08.04.2013. godine, odredi Osnovni sud u Novom Sadu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu podnelo je Osnovnom sudu u Zrenjaninu optužni predlog protiv okr. J.P., zbog krivičnog dela sitna krađa iz člana 210. stav 1. KZ.

Sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu podneo je Vrhovnom kasacionom sudu predlog K. 365/13 od 20.11.2013. godine, da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi Osnovni sud u Novom Sadu uz obrazloženje da je sud u četiri navrata zakazivao glavne pretrese i da je svaki put izdata naredba za dovođenje okrivljenog iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, u kome okrivljeni izdržava kaznu zatvora, ali da pretresi nisu mogli biti održani jer zbog nedostatka pripadnika službe za obezbeđenje, radnici Okružnog zatvora u Novom Sadu nisu bili u mogućnosti da okrivljenog dovedu na zakazane glavne pretrese. Iz tog razloga u predlogu je navedeno da bi se ovaj postupak lakše mogao sprovesti pred Osnovnim sudom u Novom Sadu.

Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa predlogom sudije Osnovnog suda u Zrenjaninu, pa je našao da je predlog neosnovan.

Odredbom člana 33. ZKP propisano je da, na predlog sudije za prethodni postupak, sudije pojedinca ili predsednika veća, Vrhovni kasacioni sud može za vođenje krivičnog postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, ne može se samo zbog okolnosti da okrivljeni nije priveden na glavni pretres iz Okružnog zatvora u Novom Sadu smatrati očiglednim da će se postupak u predmetnoj krivičnoj stvari lakše sprovesti pred Osnovnim sudom u Novom Sadu nego pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu.

Naime, činjenica da Okružni zatvor u Novom Sadu nema dovoljno pripadnika službe za obezbeđenje koja, prema navodima iz predloga za prenošenje mesne nadležnosti sprečava dolazak okrivljenog na glavni pretres pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu, može predstavljati istu prepreku i za njegov dolazak u sud u Novom Sadu. Osim toga, prema stanju u spisima predmeta, pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu sprovedene su istražne radnje predložene od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu – okrivljeni je pred istražnim sudijom dao svoju odbranu i saslušani su predloženi svedoci, koji pri tome imaju prebivalište na području mesne nadležnosti Osnovnog suda u Zrenjaninu.

S obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku, Osnovni sud u Zrenjaninu može održati glavni pretres i u odsustvu okrivljenog, u smislu odredbe člana 507. stav 2. ZKP.

Kako iz navoda predloga i spisa predmeta ne proizilaze razlozi procesne celishodnosti niti drugi važni razlozi u smislu člana 33. ZKP, za prenošenje mesne nadležnosti u konkretnom slučaju, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 33. ZKP, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                                      Predsednik veća - sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                                                   Dragiša Đorđević,s.r.