Kzz 159/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 159/2016
01.03.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom postupku protiv okrivljenog R.B., zbog krivičnog dela poreska utaja iz člana 229. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog R.B., advokata G.J., podnetom protiv pravnosnažne presude Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.2742/12 od 30.09.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 01.03.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog R.B., podnet protiv pravnosnažne presude Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.2742/12 od 30.09.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.2742/12 od 30.09.2015. godine okrivljeni R.B. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela poreska utaja iz člana 229. stav 1. KZ, za koje mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 8 meseci i istovremeno određeno da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vreme od dve godine ne izvrši novo krivično delo i na novčanu kaznu u iznosu od 30.000,00 dinara koju je dužan da plati u roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude s tim da ukoliko je okrivljeni ne plati ista će biti zamenjena kaznom zatvora i to tako što će se svakih započetih 1.000,00 dinara novčane kazne računati po jedan dan zatvora s tim da kazna zatvora ne može biti duža od 6 meseci.

Na osnovu člana 91. i 92. KZ prema okrivljenom R.B. izrečena je obaveza da u korist budžeta Republike Srbije uplati iznos od 795.287,37 dinara, koji se iznos odnosi na imovinsku korist pribavljenu krivičnim delom, a u roku od 6 meseci po pravnosnažnosti presude, dok je na osnovu člana 261. stav 2. tačka 9. ZKP obavezan okrivljeni da na ime sudskog paušala plati sudu iznos od 5.000,00 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Protiv navedene presude zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog R.B., advokat G.J., zbog povrede člana 509. stav 1, člana 8. i člana 235. stav 3. i člana 274. stav 2. ZKP, kao i zbog toga što je na činjenično stanje utvrđeno u pobijanoj presudi pogrešno primenjen materijalni zakon, jer okrivljeni nikada nije imao nameru da izbegne plaćanje poreza, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijanu presudu preinači i okrivljenog oslobodi od optužbe i pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 486. stav 1. i 487. stav 1. ZKP odražo sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog R.B. je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. stav 4. ZKP propisano je, pored taksativno nabrojanih povreda tog zakonika, zbog kojih okrivljeni može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, da okrivljeni može podneti ovaj vanredni pravni lek, u roku od 30 dana od dana kada mu je dostavljena pravnosnažna odluka pod uslovom da je protiv te odluke koristio redovni pravni lek.

Iz spisa predmeta (strana 45/25) proizilazi, da je sud konstatovao da su se stranke i to zamenik Drugog OJT Bojana Sunarić i okrivljeni R.B. nakon objavljivanja presude i datog kratkog sadržaja iste, odrekli prava na izjavljivanje žalbe na navedenu odluku, kao i da je navedeni zapisnik svojeručno potpisan od strane zamenika Drugog OJT, okrivljenog i sudije.

Imajući u vidu da okrivljeni R.B. nije koristio redovni pravni lek, jer se odrekao prava na žalbu, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, nisu ispunjeni uslovi propisani odredbom člana 485. stav 4. ZKP, za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti protiv navedene presude, pa je podneti zahtev ocenjen kao nedozvoljen.

Iz napred navedenih razloga, doneta je odluka kao u izreci na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                                Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                          Dragiša Đorđević, s.r.