Kzz 164/2013

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 164/2013
06.02.2014. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović i Biljane Sinanović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu osuđenog V.G., zbog krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G., advokata B.K., podnetom protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 br.3211/13 od 05.09.2013. godine, u sednici veća održanoj dana 06.02.2014. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G., podnet protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 br.3211/13 od 05.09.2013. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Subotici K br.62/13 od 24.07.2013. godine okrivljeni V.G. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 10.05.2013. godine pa do upućivanja u ustanovu za izdržavanje kazne.

 

Istom presudom, na osnovu člana 88. KZ, okrivljenom V.G. izrečena je mera bezbednosti proterivanje stranaca iz zemlje, sa teritorije Republike Srbije, za vreme od deset godina, koje se računa od pravnosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

 

Navedenom presudom, okrivljenom V.G., na osnovu člana 87. st. 1. i 3. KZ izrečena je mera bezbednosti oduzimanja predmeta, pa je oduzeto putničko vozilo marke ... tip ..., registarskih oznaka ... br. šasije ..., dva ključa sa plavom plastičnom drškom za isto vozilo i saobraćajna dozvola za navedeno, broj ..., za koje je određeno da će se nakon pravnosnažnosti presude prodati u zakonskom postupku, a novac uplatiti u korist budžeta Republike Srbije, dok je na osnovu člana 246. stav 7. KZ oduzeta i opojna droga marihuana, upakovana u ... paketa ukupne neto težine ... grama koja je preostala nakon veštačenja i za koju je određeno da će se uništiti u zakonskom postupku.

 

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 br.3211/13 od 05.09.2013. godine uvažena je žalba Višeg javnog tužioca u Subotici, pa je presuda Višeg suda u Subotici K br.62/13 od 24.07.2013. godine preinačena u pogledu odluke o kazni, tako što je okrivljeni V.G. zbog krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, u koju kaznu mu se na osnovu člana 63. stav 1. KZ uračunava vreme provedeno u pritvoru od 10.05.2013. godine pa do upućivanja u ustanovu za izdržavanje kazne, dok je žalba branioca okrivljenog odbijena kao neosnovana, a prvostepena presuda u nepreinačnom delu potvrđena.

 

Protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Kž1 br.3211/13 od 05.09.2013. godine branilac osuđenog V.G., advokat B.K., podnela je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti usvoji i preinači pobijanu presudu tako što će okrivljenom V.G. izreći kaznu zatvora u trajanju od tri godine, ili tako što će potvrditi prvostepenu presudu, ili tako što će pobijanu presudu ukinuti i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

 

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 486. stav 1. i člana 487. stav 1. ZKP održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, sa zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G., pa je našao da je zahtev izjavljen od ovlašćenog lica, blagovremen i dozvoljen. Iako u zahtevu nije precizno određen zakonski osnov za njegovo podnošenje iz obrazloženja u kome se navodi da je drugostepeni sud pogrešno odmerio krivičnu sankciju i povredio član 54. KZ proizilazi da je zahtev podnet zbog povrede krivičnog zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP, što spada u domen zakonskih osnova zbog kojih je okrivljeni ovlašćen da podnese zahtev za zaštitu zakonitosti u smislu člana 485. stav 4. ZKP.

 

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti u smislu člana 488. stav 1. ZKP dostavio javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća, o kojoj nije obaveštavao javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo bilo od značaja za donošenje odluke. Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa presudom protiv koje je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu našao:

 

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G. je neosnovan.

Odredbom člana 54. Krivičnog zakonika propisano je da će sud učiniocu krivičnog dela odmeriti kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to delo, imajući u vidu svrhu kažnjavanja i uzimajući u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća (olakšavajuće i otežavajuće okolnosti), a naročito: stepen krivice, pobude iz kojih je delo učinjeno, jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima je delo učinjeno, raniji život učinioca, njegove lične prilike, njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela, a naročito njegov odnos prema žrtvi krivičnog dela, kao i druge okolnosti koje se odnose na ličnost učinioca.

 

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, drugostepeni sud je uvažavajući žalbu Višeg javnog tužioca u Subotici i preinačavajući u pogledu odluke o kazni presudu Višeg suda u Subotici K br.62/13 od 24.07.2013. godine, postupajući u skladu sa odredbom člana 54. KZ, utvrdio i ocenio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog V.G. i odmerio kaznu okrivljenom, kako sa stanovišta generalne, tako i sa stanovišta specijalne prevencije.

 

Po nalaženju ovoga suda, budući da presudom u odnosu na koje je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet nije povređen zakon - član 54. KZ – ista nije obuhvaćena povredom zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP pa je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G. ocenjen kao neosnovan.

 

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud, je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog V.G. odbio kao neosnovan, na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP.

 

Zapisničar-savetnik,                                                                                                              Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                                                        Dragiša Đorđević, s.r.