R1 129/08

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE

03.07.2008. godina
Beograd

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija Snežane Andrejević, predsednika veća, Sonje Brkić i Spomenke Zarić, članova veća, u sporu tužioca AA, koga zastupa AB, advokat, protiv tuženih \"BB", \"BB1" i VV, svi iz GG, koje zastupaju BA,BV i BG, advokati, radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji, odlučujući o sukobu nadležnosti, u sednici održanoj 3.7.2008. godine, doneo je

 

 

R E Š E NJ E

 

Vraćaju se spisi P. 767/08 Opštinskom sudu u Subotici, na dalji postupak.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Tužba radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji podneta je Trgovinskom sudu u Subotici. U tužbi je stavljen i predlog za određivanje privremene mere zabrane tuženim da ustupe pravo korišćenja – licencna prava – da opterete na bilo koji način, otuđe ili prenesu na drugo lice žigove i modele – dizajn, upisane kod Zavoda za intelektualnu svojinu. Tužilac i jedan od tuženih su fizička lica, a ostali tuženi su pravna lica.

 

Rešenjem P. 117/08 od 12.3.2008. godine Trgovinski sud u Subotici oglasio se stvarno nenadležnim za postupanje i po pravnosnažnosti rešenja spise dostavio Opštinskom sudu u Subotici, na dalji postupak.

 

Opštinski sud u Subotici nije prihvatio stvarnu nadležnost, već je dopisom P. 767/08 od 24.6.2008. godine spise dostavio Vrhovnom sudu Srbije. Prema iznetim razlozima, Opštinski sud u Subotici ne osporava svoju stvarnu nadležnost u odnosu na glavni zahtev, ali smatra da nije mesno nadležan za odlučivanje o predlogu radi određivanja privremene mere obezbeđenja. Poziva se na čl. 264. tačka 6. Zakona o izvršnom postupku u vezi čl. 8. Zakona o žigovima. Pošto se o žigovima odnosno modelima vodi registar čije sedište nije na teritoriji Opštinskog suda u Subotici, taj sud smatra da nije mesno nadležan za odlučivanje o predlogu za određivanje privremene mere, već da je mesno nadležan neki drugi sud.

 

Po oceni Vrhovnog suda, uslovi za rešavanje sukoba stvarne nadležnosti između Trgovinskog i Opštinskog suda u Subotici nisu ispunjeni, obzirom da Opštinski sud u Subotici ne spori svoju stvarnu nadležnost za postupanje po glavnom zahtevu za pobijanje dužnikovih pravnih radnji. Što se tiče predloga za određivanje privremene mere, taj predlog stavljen je u inicijalnom podnesku – tužbi, saglasno članu 291. Zakona o izvršnom postupku. Dakle, ne radi se o predlogu za određivanje privremene mere obezbeđenja pre podnošenja tužbe, što bi predstavljalo autohtoni postupak. Pošto je predlog stavljen u tužbi, u parnici se ne može razdvajati postupak odlučivanja o privremenoj meri od postupka odlučivanja o glavnom zahtevu, već se i o jednom i o drugom mora odlučivati zajedno. To važi i za ovu vrstu postupka.

 

U svakom slučaju, ukoliko Opštinski sud u Subotici smatra da nije mesno nadležan za postupanje u ovom sporu, dužan je da donese rešenje, kojim će se oglasiti mesno nenadležnim za postupanje po tužbi i predmet dostaviti nadležnom sudu. Pri tom, bez značaja je koji bi sud bio nadležan za odlučivanje o predlogu za određivanje privremene mere.

 

To su razlozi što je Vrhovni sud odlučio kao u izreci.

 

 

Predsednik veća-sudija

Snežana Andrejević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

 

MZ