U 10142/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 10142/07
12.03.2009. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: mr Jadranke Injac, predsednika veća, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom suda Verom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga po punomoćju zastupa majka BB, protiv rešenja Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije – Odsek za upravne poslove u oblasti materijalnih davanja u socijalnoj zaštiti, broj: 553-03-02001/2007-10 od 10.10.2007. godine, u predmetu utvrđivanja prava na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 12.3.2009. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenja Centra za socijalni rad Kruševac, broj: 5532-5745/06 od 30.3.2007. godine, kojim je tužiocu priznato pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica u visini razlike iznosa uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica i iznosa novčane naknade za pomoć i negu drugog lica ostvarene po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju u mesečnom iznosu od 8.601,00 dinara počev od 02.10.2006. godine (pogrešno navedeno od 2007. godine).

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa. Navodi da je pogrešno tuženi organ utvrdio datum od kad mu pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica u visini razlike iznosa uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica i iznosa novčane naknade za pomoć i negu drugog lica ostvarene po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer mu pripada počev od 01.7.2007. godine, kada je navedeni Zakon stupio na snagu. Predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao pri razlozima datim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije,kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba neosnovana.

Iz obrazloženja osporenog rešenja proizlazi da je tuženi organ odbio žalbu tužioca nakon što je uvidom u spise predmeta utvrdio da je prvostepeni organ, postupajući po zahevu tužioca za utvrđivanje prava na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji je tužilac podneo 02.10.2006. godine, pribavio nalaz, ocenu i mišljenje prvostepenog organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje broj: 365 od 02.3.2007. godine kojim je utvrđeno da kod tužioca postoji telesno oštećenje po glavi III tačka 8. u visini od 100% od dana podnetog zahteva, kao posledica bolesti, zbog čega je po oceni tuženog organa ožalbeno rešenje na zakonu zasnovano.

Kod ovakvog stanja stvari, po oceni Vrhovnog suda Srbije, osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca. Ovo sa razloga što je odredbom čl. 25. st. 3. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana (''Službeni glasnik RS'', br. 36/91... 115/05), propisano da se pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica priznaje od dana podnošenja zahteva ako su u momentu podnošenja zahteva ispunjeni uslovi za priznavanje prava.

Kako je u provedenom postupku utvrđeno da je tužilac zahtev za ostvarivanje traženog prava podneo 02.10.2006. godine od kog dana mu je i priznato pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica, to je, po oceni ovog suda, osnovano tuženi organ odbio žalbu tužioca dajući za svoju odluku dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud.

Sud je cenio navode tužbe, za koje je našao da su bez uticaja na zakonitost osporenog rešenja, s obzirom da iz spisa predmeta proizlazi da je tužiocu traženo pravo priznato počev od 02.10.2006. godine.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 12.3.2009. godine, U. 10142/07

Zapisničar, Predsednik veća - sudija

Vera Marinković, s.r. mr Jadranka Injac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

JK