U 1135/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1135/07
13.03.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Gordane Džakula i Vere Pešić, članova veća, sa savetnikom Marijanom Tafra-Mirkov, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA" u restruktuiranju, protiv rešenja Ministarstva privrede Republike Srbije broj 07-00278/2006-01 od 08.01.2008. godine, u predmetu privatizacije, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 13.03.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana, žalba tužioca izjavljena na rešenje Agencije za privatizaciju broj 90-0712-3DS/01-NR od 07.12.2006. godine kojim je odbijeno davanje saglasnosti tužiocu za prodaju osnovnih sredstava, iz razloga što se preduzeće nalazi u završnoj fazi postupka tenderske privatizacije i da je izuzetno mala očekivana vrednost koja bi se ostvarila po osnovu eventualne prodaje.

U tužbi podnetoj ovom sudu tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa i predlaže da se poništi. Navodi, u bitnom, da se radi o vozilima, čije održavanje nije moguće pošto su radnici otpušteni, te ovi samo predstavljaju objekat pogodan za krađu.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao da u ovom slučaju nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za pokretanje upravnog spora.

Odredbom člana 6. Zakona o upravnim sporovima propisano je da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a to je akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

Odluka o zahtevu za davanje saglasnosti Agencije za privatizaciju, koja je doneta na osnovu člana 398.a. Zakona o preduzećima, odnosno člana 456. Zakona o privrednim društvima ("Sl.glasnik RS" br.125/04), po nalaženju ovoga suda ne predstavlja upravni akt u smislu citiranog člana 6. Zakona o upravnim sporovima, jer nije doneta u upravnoj stvari. Samim tim ni osporeno rešenje Ministarstva privrede, kojim je odlučeno po žalbi protiv prvostepenog rešenja Agencije za privatizaciju, nije upravni akt.

Kako se zakonitost rešenja, kojim je odbijena saglasnost za prodaju osnovnih sredstava ne može ispitivati u upravnom sporu, Vrhovni sud Srbije je tužbu odbacio na osnovu člana 28. stav 1. tač.2. Zakona o upravnim sporovima ("Sl.list SRJ" br.46/96) i odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 13.03.2008. godine, U.1135/07

Z a p i s n i č a r Predsednik veća – sudija

Marijana Tafra-Mirkov, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić