U 127/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 127/05
13.01.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Ljubodraga Pljakića i Slobodana Miloševića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Dušicom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv Skupštine opštine Novi Pazar, radi poništaja upravnih akata, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 13. januara 2005. godine doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno nenadležnim za rešavanje ove stvari i predmet ustupa na nadležnost Okružnom sudu u Novom Pazaru.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu u upravnom sporu kod ovog suda protiv Skupštine opštine Novi Pazar, radi poništaja upravnih akata i to: 1. Odluke o izboru članova Komisije za utvrđivanje saglasnosti odbornika i izveštaja Opštinske izborne komisije, 2. Odluke o potvrđivanju mandata odbornika, 3. Odluke o izboru predsednika Skupštine opštine Novi Pazar, 4. Odluke o izboru zamenika predsednika Skupštine opštine Novi Pazar, 5. Odluke o postavljenju sekretara Skupštine opštine Novi Pazar, 6. Odluke o izboru Opštinskog veća, 7. Odluke o razrešenju generalnog direktora BB i 8. Odluke o imenovanju vršioca dužnosti direktora VV, a na osnovu člana 41. stav 1. tačka 2. i 3. Zakona o lokalnoj samoupravi.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost, Vrhovni sud Srbije je našao da nije nadležan za postupanje u ovoj stvari, već je nadležan Okružni sud u Novom Pazaru.

Prema odredbi člana 17. stav 1. tačka 1. pod z). Zakona o sudovima ("Službeni glasnik RS" br. 46/91....71/92), koje se primenjuju na osnovu člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS" br. 29/04), Vrhovni sud je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa, ako zakonom nije drukčije određeno, a odredbom člana 14. stav 1. tačka 8. Zakona o sudovima, koja odredba se takođe primenjuje na osnovu člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova, propisano je da okružni sud odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata, za koje nije nadležan drugi sud.

Tužbom tužioca pokrenut je upravni spor protiv akata koje je donela Skupština opštine Novi Pazar, pa je za rešavanje ove stvari stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Novom Pazaru. Odredbom člana 41. stav 1. tačka 2. i 3. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS" br. 9/2002 i 33/2004), na koju se tužilac u tužbi poziva, nije propisana nadležnost Vrhovnog suda za odlučivanje o zakonitosti akata čiji se poništaj tužbom traži, već je propisano da predsednik opštine neposredno izvršava i stara se o izvršenju odluka i drugih akata skupštine opštine i da predlaže odluke i druge akte koje donosi skupština, kao i način rešavanja pitanja o kojima odlučuje skupština opštine.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud je, na osnovu odredbe člana 59. Zakona o upravnim sporovima, a shodnom primenom člana 15. i 17. Zakona o parničnom postupku, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 13. januara 2005. godine, U. 127/05

Zapisničar, Predsednik veća,

Dušica Marinković, s.r. sudija,

Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

dc