U 1942/08

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1942/08
15.04.2009. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Nade Kljajević i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi AA, koga zastupa punomoćnik AB, advokat, podnetoj protiv rešenja Ministarstva finansija Republike Srbije, Uprave carina 03/1 broj D-15993/07 od 14.12.2007. godine, u predmetu disciplinske mere, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 15.4.2009. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE UVAŽAVA i PONIŠTAVA rešenje Ministarstva finansija Republike Srbije, Uprave carina 03/1 broj D-15993/07 od 14.12.2007. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, tužiočev prigovor, izjavljen na rešenje istog organa 03/1 broj D-15993/07 od 16.11.2007. godine, kojim je tužilac oglašen krivim za učinjenu produženu težu povredu službene dužnosti iz člana 40. stav 1. tačka 5. Pravilnika o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Ministarstvu finansija i ekonomije – Upravi carina bliže opisanu u dispozitivu rešenja, pa mu je izrečena disciplinska mera prestanka radnog odnosa, a rešenje od 16.11.2007. godine je potvrđeno u celosti.

U tužbi, kojom osporava zakonitost rešenja tuženog organa, tužilac ističe da su zaposleni u organima Carine u daleko nepovoljnijem položaju od drugih zaposlenih, jer nisu u mogućnosti da u celini ostvare svoja prava u sudskom postupku. Ukazuje na to, da je ista osoba u upravnom postupku odlučivala i u prvom, i u drugom stepenu, te da je neophodno izvesti niz dokaza, uglavnom saslušanjem svedoka, jer je reč o činjenicama bez čijeg razjašnjenja i pravilne, objektivne ocene dokaza, nije ni moguće doneti pravilnu odluku.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ističe da ostaje u svemu pri razlozima obrazloženja osporenog rešenja i predlaže da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Rešavajući ovaj upravni spor na osnovu činjenica koje su utvrđene u upravnom postupku u smislu odredbe člana 38. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96) i ispitujući zakonitost osporenog rešenja u skladu sa članom 39. stav 1. istog Zakona, Vrhovni sud Srbije je, ocenom navoda tužbe, odgovora na istu i spisa predmeta ove upravne stvari, našao da je tužba osnovana.

Iz spisa predmeta i obrazloženja osporenog rešenja proizlazi da je rešenje donelo Ministarstvo finansija Republike Srbije, Uprava carina, a da je rešenje potpisao direktor Uprave carina na mestu označenom za potpis ovlašćenog lica, čiji su ime i prezime označeni. U uvodu rešenja tuženi organ se pozvao na odredbe člana 308. Carinskog zakona (''Službeni glasnik RS'', br. 73/03 ... 62/06) i člana 53. Pravilnika o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Ministarstvu finansija i ekonomije – Upravi carina (08 broj 110-00315/03 od 14.11.2003. godine). Rešenje prvostepenog organa je doneto primenom odredbe člana 308. Carinskog zakona i člana 52. stav 2. Pravilnika, a potpisano je od strane direktora Uprave carina, čiji su lični podaci naznačeni. Prema tome, i rešenje prvostepenog organa, i rešenje po prigovoru tužioca su doneti i potpisani od strane direktora Uprave carina.

Odredbom člana 308. stav 3. Carinskog zakona je propisano da ministar, na predlog direktora, utvrđuje način vođenja disciplinskog postupka i izricanje disciplinskih mera, kao i ovlašćenje za vođenje disciplinskog postupka i prenošenje tog ovlašćenja. Odredbom člana 52. stav 2. Pravilnika o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Ministarstvu finansija i ekonomije – Upravi carina je propisano da direktor Uprave carina donosi rešenje kojim se carinski službenik oglašava krivim i izriče mu se disciplinska mera, oslobađa se odgovornosti ili se postupak obustavlja, a odredbom člana 53. stav 1. i stav 2. Pravilnika je propisano da protiv rešenja direktora Uprave carina iz prethodnog člana carinski službenik protiv koga je vođen disciplinski postupak ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana uručenja rešenja, a da o prigovoru odlučuje direktor Uprave carina u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora.

Prema odredbi člana 308. stav 1. Carinskog zakona, na disciplinsku odgovornost carinskih službenika se primenjuju odredbe zakona koji uređuje radne odnose u državnim organima. Odredbom člana 114. stav 4. Zakona o državnim službenicima (''Službeni glasnik Republike Srbije'', broj 79/05 ... 67/07) je propisano da se na pitanja vođenja disciplinskog postupka, osim na usmenu raspravu, koja je propisana odredbom člana 114. stav 1-3, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak. Odredbom člana 215. Zakona o opštem upravnom postupku je propisano da je za rešavanje u drugom stepenu nadležan organ određen zakonom, a prema odredbi člana 216. istog Zakona, za rešavanje u drugom stepenu ne može da se utvrđuje nadležnost u okviru organa koji je u upravnoj stvari rešavao u prvom stepenu.

Kako je direktor Uprave carina doneo i potpisao prvostepeno rešenje, a i rešenje kojim je odbijen tužiočev prigovor, izjavljen na to rešenje, sud nalazi da je osporeno rešenje doneto i potpisano od strane lica koje, na osnovu odredbe člana 216. Zakona o opštem upravnom postupku, nije moglo da rešenje donese i potpiše, bez obzira na ovlašćenje iz odredbe člana 53. st. 1. i 2. Pravilnika o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Ministarstvu finansija i ekonomije – Upravi carina.

U ponovnom postupku je potrebno otkloniti povrede pravila postupka na koje je ukazano ovom presudom, a zatim doneti na zakonu zasnovano rešenje.

Nalazeći da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbi člana 41. stav 2. u vezi člana 38. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude, s tim što su primedbe suda u pogledu postupka obavezne za tuženi organ u smislu odredbe člana 61. istog Zakona.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 15.4.2009. godine, U.br. 1942/08

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Mraković,s.r. Snežana Živković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Olivera Strugarević