U 5371/08

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 5371/08
13.02.2009. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Obrada Andrića i Tomislava Medveda, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Biljanom Šunderić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, koga zastupa staralac BB, protiv rešenja Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije br. 580-02-00666/2008-11 od 09.06.2008. godine, u predmetu raspolaganja mirnodopskom vojnom invalidninom, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 13.02.2009. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba BB, staraoca AA ovde tužioca, izjavljena protiv zaključka Odeljenja za društvene delatnosti opštine Kraljevo br. 580-15/94-03 od 31.03.2008. godine, kojim zaključkom je odbačen zahtev tužiočevog staraoca da se primanja AA, mirnodopskog vojnog invalida VI grupe i poslovno nesposobnog lica uplaćuju Zavodu za zbrinjavanje odraslih lica VV u __, a sa razloga što po propisima boračko-invalidske zaštite prvostepeni organ nije ovlašćen da raspolaže invalidskim primanjima korisnika.

Tužbom kojom je pokrenuo ovaj upravni spor staralac tužioca osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog netačno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava. Navodima tužbe ukazuje da je prvostepenim zaključkom nezakonito odbačen njegov zahtev kojim je tražio da se njegovom štićeniku AA, mirnodopskom vojnom invalidu VI grupe, invalidska primanja koja ostvaruje od 01.11.1979. godine uplaćuju lično i to na njegov poziv na broj računa Zavoda za zbrinjavanje odraslih lica ''VV', kako bi tim sredstvima štićenik mogao slobodno i samostalno da raspolaže, a saglasno odredbi člana 72. Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca. Na dalje ukazuje da je mogućnost da štićenik sam prima svoja invalidska primanja i bio uslov da se prihvati starateljstva nad njim, a sve sa razloga da se izbegnu sve zloupotrebe koje su do sada činjene sa ostvarenim invalidskim primanjima AA. Sa navedenih razloga predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje te obaveže Odeljenje za društvene delatnosti opštine Kraljevo da sva zaostala invalidska primanja i invalidska primanja u buduće na ime AA uplaćuje na račun br.: 840-244667-29 sa pozivom na broj: 2148 – Zavod za zbrinjavanje odraslih lica \"VV" __, ili da tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje od 09.06.2008. godine, kao i zaključak prvostepenog organa od 31.03.2008. godine.

Tuženi organ je u svom odgovoru na tužbu ostao u svemu pri razlozima datim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Ocenom navoda tužbe, odgovora na tužbu i spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je tužba neosnovana.

Naime, iz spisa predmeta i obrazloženja ožalbenog zaključka proizlazi da je prvostepeni organ rešavajući po zahtevu staraoca tužioca da se primanja njegovog štićenika AA uplaćuju Zavodu za zbrinjavanje odraslih lica \"VV", gde je štićenik i smešten kao mirnodopski vojni invalid VI grupe i poslovno nesposobno lice, i to na poseban broj računa, kako bi štićenik lično mogao da raspolaže tim primanjima, predmetni zahtev odbacio nalazeći da Odeljenje za društvene delatnosti opštine Kraljevo nije ovlašćeno da raspolaže invalidskim primanjima korisnika već da je to stvar korisnika o čijem se ličnom pravu radi, odnosno zakonskog zastupanika lica pod starateljstvom, a saglasno odredbi člana 72. Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca (''Službeni list SRJ'', br. 24/98), kojom odredbom zakona je u stavu 1. propisano da su prava stečena po tom zakonu lična prava i da se ne mogu prenostiti na druga lica. Osim navedenog, u obrazloženju ožalbenog zaključka navedeno je da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sa Poštanskom štedionicom A.D. Beograd zaključilo Ugovor o isplatama naknada korisnicima prava iz nadležnosti Ministarstva, na osnovu kog ugovora je sa korisnicima prava zaključen Ugovor o otvaranju tekućeg računa na koji se primenjuju propisi i pravila koja važe za sve druge korisnike koji imaju tekući račun. U istom obrazloženju sadržano je i to da je staralac BB obavešten da otvori tekući račun, po osnovu rešenja Centra za socijalni rad o starateljstvu, imajući u vidu da je njegov štićenik poslovno nesposobno lice, te da se sva novčana primanja njegovog štićenika – AA, a na osnovu rešenja tog organa od 05.01.1983. godine uplaćuju uputnicom na ime staraoca, dok imenovani ne otvori račun, pri čemu je Poštanska štedionica od strane istog organa obaveštena nalogom o promeni imena staraoca za AA, a sve uplate za imenovanog vršene su preko određene šifre koja se ne menja promenom staraoca.

Kod ovakvog činjeničnog i pravnog stanja, pravilno je, po oceni Suda, postupio tuženi organ kada je osporenim rešenjem odbio žalbu staraoca tužioca izjavljenu protiv zaključka prvostepenog organa od 31.03.2008. godine, nalazeći da je pravilno postupio prvostepeni organ kada je ožalbenim zaključkom odbacio zahtev BB pravilno nalazeći da taj organ nije ovlašćen da raspolaže invalidskim primanjima korisnika, već da to predstavlja stvar samog korisnika o čijem se ličnom pravu radi, odnosno njegovog zakonskog zastupanika ukoliko se radi o licu pod starateljstvom.

Navodi tužbe kojima se pobija zakonitost osporenog rešenja, po oceni ovog suda nisu od uticaja na drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari, pri čemu su isti već isticani i u žalbi, kao i u zahtevu povodom kojeg je prvostepeni organ doneo ožalbeni zaključak i kao takvi bili predmet pravilne ocene prvostepenog organa, zbog čega nisu posebno obrazlagani ovom presudom.

Sa napred navedenih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud Srbije je primenom odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 13.02.2009. godine, U. 5371/08

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Biljana Šunderić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Olivera Strugarević

VS