U 8790/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 8790/07
05.03.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Obrada Andrića i Tomislava Medveda, članova veća, sa savetnikom Nadeždom Nikolić, kao zapisničarem, rešavajući po tužbi \"AA", protiv tuženog Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, zbog nedonošenja rešenja po zahtevu za naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 05.03.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije SE OGLAŠAVA stvarno nenadležnim za rešavanje u ovoj pravnoj stvari i spise predmeta dostavlja Opštinskom sudu u Bečeju kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu u upravnom sporu zbog nedonošenja rešenja od strane tuženog Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, po njegovoj žalbi izjavljenoj zbog nedonošenja rešenja po njegovom zahtevu za isplatu naknade zarade za vreme privremene sprečenosti za rad zaposlene BB koji je podneo dana 18.04.2007. godine ispostavi Zavoda za zdravstveno osiguranje u VV. U tužbi navodi da Filijala \"VV" ispostava VV nije donela rešenja u roku od 60 dana, zbog čega je dana 25.06.2007. godine podneo žalbu Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje Filijali \"VV", ali kako ovaj organ nije u zakonom određenom roku odlučio po njegovoj žalbi, kao ni u naknadnom roku od 7 dana nakon dostavljanja urgencije podneo je sudu tužbu zbog nedonošenja rešenja po njegovom zahtevu, odnosno žalbi. Predložio je da sud tužbu uvaži i naloži Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da odluči po njegovoj žalbi.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost, Vrhovni sud Srbije je našao da je postupanje u ovoj upravnoj stvari, stvarno i mesno nadležan opštinski sud u Bečeju.

Odredbom člana 17. stav 1. pod z) Zakona o sudovima (''Službeni glasnik RS', br. 46/91...71/92) koja se primenjuje na osnovu odredbe člana 84. Zakona o uređenju sudova (''Službeni glasnik RS', br. 63/01...101/05) Vrhovni sud Srbije je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkih organa, ako zakonom nije drugčije određeno, a članom 12. stav 2. pod a) propisano je da je opštinski sud nadležan za postupanje u prvom stepenu u sporovima o imovinsko – pravnim zahtevima, ako za to nije nadležan privredni sud.

Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju tužilac podneo zahtev za isplatu naknade zarade za vreme privremene sprečenosti za rad zaposlenog lica kod tužioca, to u ovom slučaju se radi o imovinsko – pravnom zahtevu o kojem je nadležan da odlučuje sud opšte nadležnosti, u skladu sa navedenom odredbom Zakona o sudovima. Pri tome je za odlučivanje o zahtevu tužioca nadležan Opštinski sud u Bečeju, na čijoj teritoriji se nalazi sedište ispostave Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje koja je nadležna za isplatu naknade zarade za vreme privremene sprečenosti sa rada.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 59. Zakona o upravnim sporovima, a shodnom primenom člana 15. i 17. Zakona o parničnom postupku rešio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 05.03.2008. godine, U. 8790/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Nadežda Nikolić, s.r. Olge Đuričić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS