U 9231/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 9231/07
18.03.2009. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Ivić, predsednika veća, Vere Pešić i Gordane Džakula, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog suda Srbije Ljiljanom Jevtić, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, koju zastupa punomoćnik AB, advokat, protiv tuženog Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Odseka za poslove u oblasti finansijske podrške porodici sa decom, radi poništaja rešenja broj 183-00-00970/2005-13 od 15.08.2007. godine, u pravnoj stvari roditeljskog dodatka, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 18.03.2009. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužilje izjavljena protiv rešenja Opštinske uprave Požega broj 03-183/5-76/05 od 22.08.2005. godine, kojim se ne priznaje pravo na roditeljski dodatak po zahtevu koji je podnela tužilja za dete Natašu - treće dete po redu rođenja, jer nema državljanstvo Republike Srbije i mesto prebivališta u aa.

Podnetom tužbom, preko punomoćnika, tužilja osporava zakonitost rešenja tuženog organa ističući da je tuženi organ prilikom donošenja osporenog rešenja pogrešno primenio materijalno pravo, sa razloga što tužilja ispunjava uslove za priznavanje prava na roditeljski dodatak za rođenje trećeg deteta VV3 Ovo sa razloga, jer je tužilja pre rođenja trećeg deteta podnela zahtev za priznavanje državljanstva i dok je trajao postupak ista je dobila uverenje o državljanstvu i ličnu kartu. Kako je u toku postupka dobila uverenje o državljanstvu i ličnu kartu, to smatra da su ispunjeni uslovi iz člana 14. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom za priznavanje traženog prava. Sa navedenih razloga predlaže da sud tužbu uvaži i poništi osporeno rešenje.

U odgovoru na tužbu tuženi organ je ostao u svemu kod razloga iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije, kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, odgovora na tužbu, te celokupnih spisa predmeta ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da tužba nije osnovana.

Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi organ na pravilno utvrđeno činjenično stanje, pravilno primenio materijalno pravo, u postupku u kome nije bilo povrede pravila i za svoju odluku je dao razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane, u svemu prihvata i ovaj sud.

Ovo sa razloga što je odredbom člana 14. stav 1. i 6. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, broj 16/02 i 115/05), propisano da roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete pod uslovom da je državljanin Srbije i Crne Gore, da ima prebivalište u Republici Srbiji i da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a uslovi za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak utvrđuju se u odnosu na dan podnošenja zahteva. S obzirom na navedeno i kako je u postupku kao nesporno utvrđeno da je tužilja podnela zahtev za upis u knjigu državljana dana 23.05.2005. godine, što se dokazuje potvrdom MUP-a aa od 23.05.2005. godine, ali da nije dobila uverenje o državljanstvu do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, to i po shvatanju Vrhovnog suda Srbije pravilno rešenjem prvostepenog organa od 22.08.2005. godine tužilji nije priznato pravo na roditeljski dodatak za dete VV3, treće dete po redu rođenja.

Kod iznetog činjeničnog i pravnog stanja stvari, Vrhovni sud Srbije je navode tužbe ocenio neosnovanim i bez uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti osporenog rešenja, jer ovim navodima tužilja nije dovela u sumnju utvrđeno činjenično stanje, niti je navela okolnosti ili dokaze koji nisu cenjeni u upravnom postupku, a bili bi od uticaja na drugačije rešenje ove upravne stvari.

Sa napred iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, Vrhovni sud Srbije je, primenom odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni list SRJ“, broj 46/96), odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 18.03.2009. godine, U. 9231/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Ljiljana Jevtić,s.r. Mirjana Ivić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Olivera Strugarević

SK