Брисел - Представљање Функционалне анализе правосуђа у Републици Србији

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, Драгомир Милојевић, присуствовао је у Бриселу, 10.02.2015. године, представљању Функционалне анализе правосуђа у Републици Србији, у организацији Светске банке. Презентацији су присуствовали представници Светске банке, Европске комисије и Директората за проширење. Испред Европске комисије скуп је поздравила Myriam Ferran, шефица Одељења за Србију Генералног директората Европске комисије за проширење.

У уводном излагању, председник Драгомир Милојевић, истакао је значај Функционалне анализе у дефинисању стандарда за српско правосуђе у процесу придруживања ЕУ, као и за припрему Акционог плана за Поглавље 23.

Обраћајући се присутнима, председник Драгомир Милојевић је указао да је Врховни касациони суд дао подршку Светској банци у изради Функционалне анализе, јер је препознао потребу потпуног сагледавања проблема са којима се српско правосуђе сусреће. Као резултат анализе у коју су укључени резултати рада судова, мишљења корисника и даваоца услуга у судовима, српско правосуђе први пут је транспарентно приказано у реалном  стању. Посебан  значај ове анализе је што, поред истицања проблема, иста садржи и препоруке о начину  решавања уочених проблема што је по његовој оцени, то прави пут у постизању судске изузетности за коју се Врховни касациони суд и Високи савет судства залажу.  

Због тога, овакав приступ анализи правосуђа може помоћи и другима који се сусрећу са истом врстом проблема, како државама које су у процесу придруживања ЕУ тако и државама чланицама Европске уније, а Србија исказује спремност да подели своја искуства.

Истовремено, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства је исказао захвалност Мултидонаторком фонду Светске банке на постигнутим договорима о подршци у првим конкретним активностима, које ће допринети отклањању идентификованих проблема из Фунционалне анализе, и то: едукацији запослених у судовима у ИКТ области, наплати судске таксе, уручивању позива и писмена, заказивању рочишта, управљању финансијским ресурсима и ослобађању од плаћања судских такси.