Годишње саветовање судија републике србије "Судијски дани 2013"

Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани 2013“ у организацији Врховног касационог суда, одржано је од 06. до 09. 10. 2013. године у Врњачкој Бањи на коме је било преко 1.300 учесника. Саветовање је отворио в.ф. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства, Драгомир Милојевић.

На свечаном отварању саветовања присутне су поздравили и пожелели успешан рад министар правде и државне управе, Никола Селаковић, председник Уставног суда Србије, Драгиша Слијепчевић, шеф мисије Савета Европе у Србији, Антје Ротемунд, шеф мисије ОЕБС у Србији, Петар Буркхард, шеф политичког одељења делегације ЕУ у Србији, Лука Бјанкони, судија суда Босне и Херцеговине, Весна Трифуновић, судија Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине, Игњације Додик, судија Врховног суда Републике Српске, Стака Гојковић, судија Врховног суда Републике Македоније, Киро Здравев, заменик председника Врховног суда Републике Црне Горе, Станка Вучинић, директор Правосудне академије, Ненад Вујић, судија Апелационог суда у Београду и заменик председника Друштва судија Србије, Омер Хаџиомеровић и председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

У уводном излагању вф. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства, Драгомир Милојевић је посебно истакао:

….” Али, свакако морамо покушати дати одговор на питање како ће судство одговорити на изазове и постављене циљеве реформом, јер, сигуран сам, успешно спроведена реформа правосуђа је и сигуран пут ка европским интеграцијама.

Мишљења сам, да се сигурна гаранција у том погледу може наћи само у једном добро организованом и моћном судству. А моћног суства уистини не може бити без моћних судија: моћних и по својим личним особинама – интелектуалним, моралним и стручним – и по својим службеним прерогативима, личне и стварне природе. Судије би, по природи и значају послова које врше, требало да буду кардинали државне администрације....“

Рад саветовања био је организован у четири секције: кривична, грађанска, управна и прекршајна. Судије су излагале реферате, дискутовале о изложеним рефератима, а судије Врховног касационог суда  су одговарале на правна питања судија нижестепених судова.

На пленарној седници грађанске и управне секције судије су имале прилику да  поводом 25. октобра - Европског дана цивилне правде, чују предавање  бившег специјалног саветника СЕРЕЈ-а Савета Европе и међународног консултанта, Пим Алберса.

Другог радног дана в.ф. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства Драгомир Милојевић, одржао је састанак са в.ф. председника суда у Републици Србији. На састанку су разматрани радови судова за првих шест месеци ове године и актуелна питања и проблеми у раду судова, а у циљу постизања ефикасног и квалитетног рада судова. Састанку је присуствовао министар правде и државне управе Никола Селаковић.

На саветовању је одржан и округли сто под називом „Мере системског приступа за унапређење квалитета судства – вредновање рада судија“. Панелисти округлог стола биле су судије чланови управног одбора удружења Друштво судија Србије.

Организацију саветовања помогли суд УСАИД кроз Програм поделе власти и пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт и мисија ОЕБС.

Ове године на саветовању судија је први пут постављена изложба „Развој судства у Србији – од оснивања првих судова до данас“.   

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ СУДИЈА

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ СУДИЈА

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ СУДИЈА

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ СУДИЈА

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ СУДИЈА