Годишње саветовање судија Републике Србије “Судијски дани - 2015“

Годишње саветовање судија Републике Србије, у организацији Врховног касационог суда, одржава се од 14. до 17. октобра 2015. године у Врњачкој Бањи.

Теме саветовања су: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси.

Након поздравних речи и отварања Саветовања, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, обратио се присутнима уводним излагањем са освртом на актуелна питања која су пред правосуђем Србије.

Председник Милојевић је истакао, да су добре правосудне институције од кључног значаја за развој и одрживост једног друштва, да усвајање јасних закона и њихова доследна примена, као и успостављање правосудних институција заснованих на добро утврђеним основним начелима, доприносе ефикаснијем и квалитетнијем остваривању принципа правичног суђења и доступности правде.

„На овом саветовању морамо одговорити и на питања где смо ми данас када је реч о изградњи независних, јаких, одговорних и професионалних правосудних институција, какав је наш однос према независности као основном начелу судске власти, како се припремамо за вредновање нашег рада, шта за нас значи дисциплинска одговорност, како је сагледавамо и прихватамо, шта за нас значи финансијска независност судства, да ли смо транспарентни у свом раду“, рекао је председник Милојевић.

Председник Врховног касационог суда, је нагласио да се од судова очекује не само да буду независни у раду, да поступају једнако према свима, да подржавају владавину права и штите људска права, већ и да буду ефикасни у свом раду. „Грађани морају да се увере да су закони и они који их примењују, судови и судије, независни, праведни и ефикасни у поступању у сваком тренутку.“

На свечаном отварању Саветовања присутне су поздравили и пожелели успешан рад, министар правде Никола Селаковић, председница Уставног суда  Весна Илић-Прелић, амбасадор Michael Davenport, шеф делегације Европске уније у Србији, шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Peter Burkhard,  амбасадор Краљевине Холандије Hendrik van den Dool, судија суда Босне и Херцеговине Бранко Перић, судија Врховног суда Републике Српске Стака Гојковић, судија Врховног суда Републике Македоније Зирап Лимани и председник Скупштине општине Врњачка Бања Родољуб Џамић.

У оквиру пленарног заседања, Главни судија Јужног округа државе Флорида, Kevin Michael Moore, говорио је о интегритету и независности судија.

Свечаном отварању Саветовања, присуствовали су представници највиших судских инстанци из земаља региона - из Суда Босне и Херцеговине, Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине, Врховног суда Републике Српске и Врховног суда Републике Македоније, представници државних органа и институција, декани и професори правних факултета, представници међународних организација, невладиних организација, струковних удружења и еминентни правни стручњаци.

И ове године, судије ће на Саветовању представити реферате у кривичној, грађанској, управној и прекршајној секцији, учествовати на бројним округлим столовима, присуствовати стручним презентацијама и предавањима правних експерата, дискутовати о спорним питањима.

Организацију Саветовања су помогли Америчка агенција за међународни развој - Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт, Немачка организација за техничку сарадњу - ГИЗ, Канцеларија Савета Европе, Мисија ОЕБС и Светска банка.