Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани 2017“

Годишње саветовање судија Републике Србије, у организацији Врховног касационог суда, одржава се од 5. до 7. октобра 2017. године у Врњачкој Бањи.

Теме Саветовања су: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић отворио је Саветовање, након чега се обратио уводним излагањем.

„Владавина права захтева снажно, независно и одговорно судство. Судије су одговорне Уставу и закону. Принципи судске  одговорности, независности и непристрасности у поступању кључни су за јачање поверења јавности у рад судова“, истакао је председник Врховног касационог суда и додао да судскa грана власти мора бити изнад других, неопретећена и ослобођена било каквог утицаја и уплита са стране.

„Сарадња и размена искустава и добрих пракси са другим судским системима, регионално и на европском и међународном нивоу мора бити интезивирана с обзиром на нашу непоколебљиву одлуку и став да идемо путем европских интеграција“, нагласио је председник Милојевић.

Говорећи о резултатима рада, председник Врховног касационог суда, је рекао да су остварени резултати добри, али да би били још бољи уколико би читав систем судства био заокружен и потребни ресурси попуњени, обезбеђена финансијска независност и судско особље изузето из система управе.

„Приоритети у раду судова у наредном периоду пре свега су рад на смањењу броја старих предмета, убрзавање судских поступака – једном речју ефикасност у поступању, јачање независности суда и судија“, закључио је председник Врховног касационог суда.

На свечаном отварању Саветовања говорили су министарка правде Нела Кубуровић; амбасадор Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији; амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији; амбасадор Краљевине Холанције Хендрик Ван ден Дол; заменица шефа Канцеларије Савета Европе Ирина Сахакиен Ветер; председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица; председник Врховног  суда Словеније Дамијан Флорјанчич; председница Врховног суда Републике Српске Весна Антонић и председник Скупштинског одбора општине Врњачка Бања Родољуб Џамић.

Свечаном отварању Саветовања, присуствовали су представници највиших судова из Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине и Републике Српске, представници државних органа и институција, декани и професори правних факултета, представници међународних организација, невладиних организација, струковних удружења и еминентни правни стручњаци.

Судије ће на Саветовању представити реферате у кривичној, грађанској, управној и прекршајној секцији, учествовати на округлим столовима, присуствовати предавањима правних експерата и дискутовати о спорним питањима, све у циљу ефикасаније заштите права грађана, владавине права и правне сигурности.

Организацију Саветовања су помогли Вишедонаторски поверенички фонд, амбасада Крљевине Холандије, Мисија ОЕБС-а у Србији, пројекти Европске уније „Унапређење ефикасности правосуђа“ и „Подршка Правосудној академији“, Канцеларија Савета Европе и Немачка организација за техничку сарадњу – ГИЗ.