Европски дан правде: Предузимање наредних корака ка јачању независности правосуђа у Србији

Поводом Европског дана правде – 25. октобра, Канцеларија Савета Европе у Беогаду и Делегација Европске уније у Србији уприличили су састанак са в.ф. председником Врховног касационог суда и председником Високог савета судства Драгомиром Милојевићем и члановима Високог савета судства из реда судија, 23. октобра 2020. године у Београду.

На састанку се разговарло о заједничким плановима Европске уније и Савета Европе у циљу јачања независности и ефикасности правосуђа, у сарадњи и коорднацији са највишим представницима српских правосудних власти.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао да је Извештај Европске уније у делу који говори о утицајима на правосуђе врло коректан. „Утицаји у све већој мери постају перфидни, уз различите облике притиска који укључују и притиске преко друштвених мрежа“, рекао је председник Милојевић и подсетио на проблем недостатка санкција за народне посланике и представнике извршне власти који крше Кодексе понашања које су усвојили Народна скупштина и Влада Републике Србије.

Шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер подсетио је да је Србија на важном путу уставних реформи у циљу јачања независности и непристрасности правосуђа и нагласио да тај посао треба да се настави као приориет Народне Скупштине и Владе Републике Србије.

Представница Делегације ЕУ у Србији Леонета Пајер, изјавила је да владавина права један од главних приоритета предприступних преговора, с тога деполитизација правосуђа и оснаживање независности морају бити кључни приоритети. Као што је наведено и у најновијем Извештају о напретку, она је похвалила судове за „континуиране напоре да смање број старих предмета и уједначе судску праксу“, али се такође осврнула и на наводе да „кашњење са усвајањем уставних амандмана има за последицу одлагање усвајања измена релевантних правосудних закона потребних како би се унапредиле гаранције судске независности“.

На састанку су размењена мишљења о анализи ограничења за спречавање непримереног утицаја на појединачне судије и правосуђе у целини, коју је представио експерт Савета Европе. Анализа износи кључне препоруке у циљу оснаживања унутрашњих механизама у Високом савету судства за борбу против недозвољених утицаја.

Састанак је одржан у оквиру пројекта „Јачање независности и одговорности правосуђа“, који је део програма „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“, иницијативе за сарадњу ко-финансиране од стране Европске уније и Савета Европе, која има за циљ подршку партнерима у региону Западног Балкана да своје правне системе ускладе са стандардима Савета Европе и правним тековинама Европске уније у процесу проширења.

Европска унија је пружила подршку владавини права, реформи правосуђа и унутрашњим пословима у Србији у вредности од преко 163 милиона евра, у последњих шест година. За сектор правосуђа, ЕУ тренутно финансира текућу помоћ правосудним реформама у износу од 13,5 милиона евра.