Кд 9/2019 надлежност суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 9/2019
24.01.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Драгана Аћимовића и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Весном Веселиновић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Пријепољу К 254/18 од 28.12.2018. године, за преношење месне надлежности, у седници већа одржаној дана 24.01.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљеног АА по оптужном предлогу Основног јавног тужиоца у Пријепољу Кт 232/2018 од 06.12.2018. године, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика, одређује се Основни суд у Шапцу.

О б р а з л о ж е њ е

Основни јавни тужилац у Пријепољу поднео је Основном суду у Пријепољу оптужни предлог Кт 232/2018 од 06.12.2018. године, против окривљеног АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 246а став 1. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Пријепољу поднео је Врховном касационом суду образложен предлог К 254/18 од 28.12.2018. године, да се за вођење овог кривичног поступка као месно надлежан одреди Основни суд у Шапцу.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета са предлогом судије појединца Основног суда у Пријепољу, па је нашао да је предлог основан.

Из списа предмета утврђено је да окривљени АА има пребивалиште у Граду ... и да у поднетом оптужном предлогу нису предложени докази чије би извођење било везано за подручје Основног суда у Пријепољу, већ је предложено да суд у току доказног поступка прочита писане доказе који су приложени у списима предмета.

Имајући у виду наведене околности, Врховни касациони суд налази да је предлог судије појединца Основног суда у Пријепољу за преношење месне надлежности основан и да је очигледно да ће се овај кривични поступак лакше спровести пред Основним судом у Шапцу, који је месно надлежан за територију Града Шапца на којој се налази улица ... где окривљени има пребивалиште.

Како стоје разлози процесне целисходности који оправдавају преношење месне надлежности, Врховни касациони суд је на основу члана 3 Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава и члана 33. ЗКП, донео одлуку као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                                  Председник већа-судија

Весна Веселиновић,с.р.                                                                                                              Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић