Кж I 587/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 587/05
15.02.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

 

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Новице Пековића, председника већа, Слободана Газиводе, Соње Манојловић, Драгана Аћимовића и Анђелке Станковић, чланова већа, са саветником Снежаном Мединицом, записничарем, у кривичном предмету оптуженог АА, због кривичног дела разбојништва из члана 168. став 1. Кривичног закона Републике Србије, одлучујући о жалбама оптуженог и његовог браниоца – АБ, изјављеним против пресуде Окружног суда у Чачку К.бр.142/04 од 08.02.2005. године, у седници већа одржаној у смислу одредбе члана 375. ЗКП на дан 15. 12. 2005. године, у одсуству уредно обавештених Републичког јавног тужиоца и оптуженог АА, донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

ОДБИЈАЈУ СЕ као неосноване жалбе оптуженог АА и његовог браниоца, а пресуда Окружног суда у Чачку К.бр.142/04 од 08. 02. 2005. године ПОТВРЂУЈЕ.

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Пресудом Окружног суда у Чачку К.бр.142/04 од 08. 02. 2005. године оптужени АА оглашен је кривим због извршења кривичног дела разбојништва из члана 168. став 1. КЗ РС, за које дело је применом одредаба чланова 42. и 43. ОКЗ осуђен на казну затвора у трајању од једне године и два месеца. У ову казну урачунато му је време проведено у притвору од 19. 12. 2004. године до 08. 02. 2005. године.

 

Истом пресудом оптужени је обавезан да плати суду на име паушала износ од 2.000,00 динара, а да оштећеном плати износ од 10.000,00 динара у року од 15 дана од дана објављивања пресуде, док је за остваривање имовинско правног захтева оштећени упућен на парницу.

 

Против ове пресуде жалбе су изјавили:

 

-оптужени АА због одлуке о казни, с предлогом да га Врховни суд осуди на блажу казну. Истовремено је предложио да буде позван на седницу већа;

 

-Бранилац оптуженог АА – адвокат АБ, због одлуке о кривичној санкцији са предлогом да Врховни суд преиначи првостепену пресуду тако што ће оптуженом ублажити казну до границе законом предвиђеног минимума. Истовремено је предложио да оптужени буде обавештен о седници већа другостепеног суда.

 

Републички јавни тужилац у допису Ктж.бр.720/05 од 11. 04. 2005. године предложио је да се одбију као неосноване жалбе оптуженог и његовог браниоца, а првостепена пресуда потврди.

 

Врховни суд је одржао седницу већа у смислу одредбе члана 375. ЗКП, у одсуству уредно обавештених Републичког јавног тужиоца и оптуженог АА, па је по размотрењу списа предмета заједно са побијаном пресудом, по оцени жалбених навода, имајући у виду предлог Републичког јавног тужиоца, нашао:

 

Жалбе су неосноване.

 

Првостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, нити повреде кривичног закона које Врховни суд испитује по службеној дужности, сходно одредби члана 380. став 1. тачка 1. и 2. ЗКП.

 

Испитујући првостепену пресуду у погледу одлуке о казни, Врховни суд налази да је првостепени суд правилно утврдио и ценио све околности прописане одредбом члана 41. ОКЗ које су од значаја за одмеравање казне. Дајући правилан значај утврђеним олакшавајућим околностима – досадашњој неосуђиваности оптуженог, личним и породичним приликама те лошем материјалном стању у породици, нарушеном здравственом стању оптуженог, посебно ценећи и признање кривичног дела те преузету обавезу да оштећеном надокнади штету и чињеници да га оштећени не терети, првостепени суд је правилно поступио када је оптуженом ублажио казну испод законом прописаног минимума, сходно одредбама чланова 42. и 43. ОКЗ. И по налажењу овога суда, наведене олакшавајуће околности имају карактер особито олакшавајућих, а казна затвора у трајању од једне године и два месеца адекватна је степену кривичне одговорности оптуженог и друштвеној опасности извршеног кривичног дела.

 

Како се жалбама оптуженог и његовог браниоца не доводи у сумњу правилност закључивање првостепеног суда, нити се наводе нове чињенице и околности које је првостепени суд приликом одмеравања казне није имао у виду, то су жалбе одбијене као неосноване.

 

Са свега изложеног а на основу одредбе члана 388. ЗКП, донета је одлука као у изреци.

 

 

Записничар Председник већа-судија

Снежана Меденица, с.р. Новица Пековић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

 

ТТ