Кзз РЗ 2/2012 ); изузеће; понављање кривичног поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз РЗ 2/2012
10.01.2013. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Анђелке Станковић, председника већа, Драгомира Милојевића, Горана Чавлине, Миодрага Вићентијевића и Драгана Јоцића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Мирољуба Вујовића и др., због кривичног дела ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. у вези члана 22. Кривичног закона Савезне Републике Југославије, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окр. Мирољуба Вујовића, адв. С.Б., поднетом против правноснажног решења Апелационог суда у Београду, Одељење за ратне злочине Кж2 По2 50/12 од 22.11.2012. године, у седници већа одржаној 10.01.2013. године, једногласно је донео

 

П Р Е С У Д У

 

                        УСВАЈА СЕ захтев за заштиту законитости браниоца окр. Мирољуба Вујовића, као основан, УКИДА решење Апелационог суда у  Београду, Одељење за ратне злочине, Кж2 По2 50/12 од 22.11.2012. године и предмет враћа Апелационом суду у Београду на поновну одлуку, потпуно измењеном већу.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

                        Решењем Вишег суда у Београду - Одељење за ратне злочине КПо2 16/2010 – Кв По2 86/2012 од 30.10.2012. године одбијен је као неоснован  захтев за понављање кривичног поступка окончаног правноснажном пресудом Окружног суда у Београду – Веће за ратне злочине Кв 4/06 од 12.03.2009. године, који је поднео бранилац окр. Мирољуба Вујовића.

 

                        Одлучујући о жалби браниоца окривљеног, изјављеној против првостепеног решења,  Апелациони суд у Београду - Одељење за ратне злочине  је решењем Кж2 По2 50/12 од 22.11.2012. године одбио жалбу као неосновану.

 

                        Против наведеног решења Одељења за ратне злочине Апелационог суда у Београду Кж2 По2 50/12 од 22.11.2012. године бранилац окр. Мирољуба Вујовића је поднео захтев за заштиту законитости, због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4. и члана 37. став 1. тачка 4. ЗКП, с предлогом да се захтев усвоји, наведено решење укине и предмет врати Апелационом суду у Београду на поновну одлуку.

 

                        Након што је примерак захтева за заштиту законитости, у смислу члана 488. став 1. ЗКП, доставио јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, о којој није обавештавао јавног тужиоца и браниоца, јер веће није нашло да би њихово присуство било од значаја за доношење одлуке. На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са решењем против кога је захтев за заштиту законитости поднет, па је, по оцени навода у захтеву, нашао:

 

                        Захтев за заштиту законитости је основан.

 

                        Бранилац окривљеног у захтеву наводи да су у доношењу решења против кога је захтев поднет учествовале судије Синиша Важић, др Миодраг Мајић и мр Сретко Јанковић, које су се морале изузети од одлучивања из разлога предвиђених у члану 37. став 1. тачка 4. ЗКП, јер су у истом  предмету учествовале у доношењу мериторне одлуке која се побија ванредним правним леком чиме је, по ставу браниоца, учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4. ЗКП, коју бранилац наводи као основ подношења захтева.

 

                        По налажењу Врховног касационог суда, основано се у захтеву браниоца указује на  битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4. ЗКП, учињену у поступку пред другостепеним судом и  наводи да су судије Синиша Важић, др Миодраг Мајић и мр Сретко Јанковић, које су учествовале у доношењу другостепеног решења у поступку по захтеву за понављање поступка, морале бити изузете у смислу одредбе члана 37. став 1. тачка 4. ЗКП, јер су учествовале у доношењу мериторне одлуке по жалби на првостепену пресуду која се побија ванредним правним леком – захтевом за понављање поступка, у односу на који је посебном одредбом члана 474. став 2. ЗКП предвиђено да у одлучивању по захтеву неће учествовати судија који је учествовао у ранијем поступку.

 

                        Наиме, из списа предмета се утврђује да је у ранијем поступку по жалби на првостепену пресуду, другостепену пресуду Кж1 По2 1/2010 од 23.06.2010. године којом је делом преиначена првостепена пресуда већа за ратне злочине Окружног суда у Београду Кв 4/2006 од 12.03.2009. године, а у односу на окр. Мирољуба Вујовића потврђена, донело веће Одељења за ратне злочине Апелационог суда у  Београду састављено од судија Синише Важића, Соње Манојловић, др Миодрага Мајића, мр Сретка Јанковића и Омера Хаџиомеровића.

 

                        Другостепено решење Апелационог суда у  Београду у поступку по жалби на првостепено решење о одбијању захтева за понављање поступка, против кога је захтев за заштиту законитости поднет, донело је веће састављено од судија Синише Важића, мр Сретка Јанковића и др Миодрага Мајића, дакле  веће састављено од судија које су учествовале и  у доношењу другостепене пресуде у ранијем поступку, што је у супротности са цитираним одредбама чланова  37. став 1. тачка 4. и  474. став 2. ЗКП.

 

                        Према томе, доношењем решења у поступку по ванредном правном леку од стране судија који су учествовали у доношењу мериторне пресуде у ранијем поступку,  због чега су се морали изузети, повређен је закон на штету окр. Мирољуба Вујића – члан 474. став 2. у вези члана 37. став 1. тачка 4. ЗКП, чиме је у поступку пред Апелационим судом у Београду учињена напред цитирана битна повреда одредаба кривичног поступка.

 

                        Ради отклањања учињене повреде закона, Врховни касациони суд је укинуо решење Апелационог суда у  Београду Кж2 По2 50/12 од 22.11.2012. године и предмет враћа потпуно измењеном већу истог суда на поновну одлуку у смислу одредбе члана 492. став 1. тачка 1. ЗКП.

 

                        Из изнетих разлога, одлучено је као у изреци ове пресуде.

 

Записничар-саветник                                                      Председник већа-судија

 

Драгана Вуксановић, с.р.                                               Анђелка Станковић, с.р.