Кзз 1256/2019 2.4.1.22.1.1.1. околности које трајно искључују кривично гоњење

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1256/2019
11.12.2019. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић, Драгана Аћимовића и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Милом Ристић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 3. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адв. Мирослава Тодоровића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 559/19 од 10.09.2019. године, у седници већа одржаној дана 11.12.2019. године, једногласно, донео је

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ, као неоснован, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адв. Мирослава Тодоровића, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 559/19 од 10.09.2019. године, у односу на повреду закона из члана 438. став 1. тачка 1) ЗКП, док се у осталом делу захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног ОДБАЦУЈЕ као недозвољен.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године, окривљени АА оглашен је кривим због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 3. у вези става 1. Кривичног законика и осуђен на казну затвора у трајању од две године и два месеца коју ће издржати по правноснажности пресуде.

Према окривљеном изречена је и мера безбедности одузимања предмета ближе наведено у изреци ове пресуде.

Окривљени је обавезан на плаћање трошкова кривичног поступка ближе наведено у изреци пресуде.

Пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 559/19 од 10.09.2019. године, одбијена је као неоснована жалба браниоца окривљеног АА, адв. Мирослава Тодоровића, а пресуда Вишег суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године, потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда, бранилац окривљеног АА, адв. Мирослав Тодоровић, поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев, побијане пресуде преиначи и окривљеног ослободи од оптужбе или пак исте укине и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку и у седници већа, коју је одржао без обавештења Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, налазећи да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке, (члан 488. став 2. ЗКП), размотрио списе предмета, са правноснажним одлукама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је након оцене навода у захтеву нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адв. Мирослава Тодоровића, у односу на повреду закона из члана 438. став 1. тачка 1) ЗКП је неоснован, док је у осталом делу захтев за заштиту законитости недозвољен.

Бранилац окривљеног, АА, адв. Мирослав Тодоровић, правноснажне пресуде побија због повреде кривичног закона из члана 439. тачка 1), 2) и 3) ЗКП, а у образложењу истиче да оружје и муниција пронађено код окривљеног дана 05.04.2018. године не може бити предмет новог оптужења, јер се ради о предметима који су били доступни инспекторима приликом претресања домаћинства окривљеног обављеног дана 19.01. и 24.03.2017. године, након чега је пресудом на основу споразума о признању кривичног дела СПК 3/18 оглашен кривим за исто кривично дело и осуђен на казну затвора у трајању од једне године, из чега произилази да се захтевом указује на повреду закона из члана 438. став 1. тачка 1) ЗКП, а Врховни касациони суд овакве наводе оцењује неоснованим.

Из списа предмета произилази да је окривљени АА правноснажном пресудом Основног суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године, против које је захтев за заштиту законитости поднет, оглашен кривим због извршења кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 3. у вези става 1. КЗ и то за радње учињене дана 05.04.2018. године. Пре доношења наведене пресуде, пресудом Вишег суда у Крушевцу о признању кривичног дела СПК 3/18 од 13.02.2018. године, окривљени АА оглашен је кривим због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 3. у вези става 1. и став 2. КЗ, за радње извршене дана 19.01.2017. године.

Одредбом члана 4. став 1. ЗКП је прописано да нико не може бити гоњен за кривично дело за које је одлуком суда правноснажно ослобођен, или је осуђен, или за које оптужба правноснажно одбијена, или је поступак правноснажно обустављен.

Одредбом члана 4. став 1. протокола 7 Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, је прописано да се никоме не сме судити нити се може поново казнити у кривичном поступку у надлежности исте државе за дело због кога је већ био правноснажно ослобођен или осуђен у складу са законом и кривичним поступком.

Одредбом члана 34. став 4. Устава Републике Србије прописано је да нико не може да буде гоњен и кажњен за кривично дело за које је правноснажном пресудом ослобођен или осуђен или за коју је оптужба правноснажно одбијена или је поступак правноснажно обустављен, те да истим забранама подлеже вођење поступка и за неко друго кажњиво дело.

Полазећи од наведеног, по оцени Врховног касационог суда, из чињеничних описа кривичних дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 3. у вези става 1. КЗ, у изреци правноснажне пресуде Вишег суда у Крушевцу СПК 3/18 од 13.02.2018. године и изреци побијане пресуде Вишег суда у Крушевцу К 31/18 од 05.06.2019. године, произилази да нису истоветне радње извршења кривичног дела, имајући у виду време извршења предметног кривичног дела, при чему је различит и предмет дела, јер је у питању друга врста оружја и муниције, због чега се у конкретном случају не може радити о пресуђеној ствари како се то захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног неосновано истиче.

Из наведених разлога, по оцени Врховног касационог суда, правноснажна пресуда Вишег суда у Крушевцу СПК 3/18 од 13.02.2018. године, није пресуђена ствар у односу на побијане правноснажне пресуде против којих је поднет захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног у смислу одредби члана 34. став 4. Устава Републике Србије, члана 4. став 1. ЗКП и члана 4. став 1. Протокола 7 уз Европску конвенцију о заштити људских права и основних слобода, па се неосновано захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног узказује да је доношењем побијаних правноснажних пресуда учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 1) ЗКП.

Бранилац окривљеног АА, адв. Мирослав Тодоровић, у уводу захтева за заштиту законитости формално истиче повреде кривичног закона из члана 439. тачка 1), 2) и 3) ЗКП, али не опредељује у чему се повреде закона конкретно састоје, већ оспорава утврђено чињенично стање и оцену доказа од стране првостепеног и другостепеног суда, како, сходно одреби члана 485. став 4. ЗКП није предвиђена могућност подношења овог ванредног правног лека због погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања, то је Врховни касациони суд захтев браниоца окривљеног у овом делу оценио као недозвољен.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 491. став 1. ЗКП у делу у којем је захтев одбио као неоснован, а на основу одребе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 485. став 4. ЗКП, у делу којим је захтев одбацио као недозвољен, одлучио као у изреци пресуде.

Записничар-саветник                                                                                                                       Председник већа-судија

Мила Ристић,с.р.                                                                                                                                 Невенка Важић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић