Кзз 1309/2020 ззз усвојен захтев; трошкови кривичног поступка; 441 ст. 4

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1309/2020
19.11.2020. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Радмиле Драгичевић Дичић, председника већа, Радослава Петровића, Милунке Цветковић, Драгана Аћимовића и Јасмине Васовић, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адвоката Ненада Илића, поднетом против правоснажних решења Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције КТ КО. бр. 2085/18 од 17.08.2020. године и Вишег суда у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције Кв. По4. бр. 77/20 од 11.09.2020. године, у седници већа одржаној дана 19.11.2020. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, као основан, па СЕ УКИДАЈУ правоснажна решења Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције КТ КО. бр. 2085/18 од 17.08.2020. године и Вишег суда у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције Кв. По4. бр. 77/20 од 11.09.2020. године, и предмет враћа Вишем јавном тужиоцу у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције, на поновни поступак и одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције КТ КО. бр. 2085/18 од 17.08.2020. године одређена је исплата трошкова адвокату Ненаду Илићу на име одбране окривљеног АА у износу од 64.000,00 динара и то на име присуства саслушању осумњиченог дана 18.09.2018. године у износу од 24.000,00 динара, приступа испитивању сведока ББ дана 13.11.2018. године у износу од 24.000,00 динара, и подвозних трошкова за два доласка и одласка на релацији ...- Београд у износу од 16.000,00 динара који се имају исплатити из буџетских средстава на текући рачун адвоката Ненада Илића, док је одбијен захтев за исплату за накнаду трошкова у преосталом износу, а до траженог износа, као неоснован.

Решењем Вишег суда у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције Кв. По4. бр. 77/20 од 11.09.2020. године делимично је усвојена жалба браниоца окривљеног окривљеног АА, адвоката Ненада Илића, па је преиначено решење Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције КТ КО. бр. 2085/18 од 17.08.2020. године, тако што је утврђено да трошкови кривичног поступка које је окривљени имао на име заступања изабраног браниоца адвоката Ненада Илића пред Вишим јавним тужиоцем у Београду у предмету КТ. КО. бр. 2085/18, износе укупно 75.250,00 динара, а који трошкови се имају исплатити адвокату Ненаду Илић на текући рачун на терет буџетских средстава Вишег јавног тужиоца у Београду у року од 60 дана, док је обијен захтев за накнаду трошкова кривичног поступка браниоца окривљеног АА, адвоката Ненада Илића у преосталом делу као неоснован.

Против напред наведених правноснажних решења захтев за заштиту законитости поднео је бранилац окривљеног АА, адвокат Ненад Илић, због повреде закона из члана 441. став 4. ЗКП у вези члана 261. став 2. тачка 1) до 7) и члана 265. став 1. ЗКП у вези Тарифе о наградама и накнадама за рад адвоката члан 9. тачка 5 и Тарифни број 4. став 2, са предлогом да Врховни касациони суд побијана решења преиначи и да браниоцу поред већ признатих награда и накнада одбране у износу од 75.250,00 динара исплати још укупно 65.250,00 динара на име одсуствовања из адвокатске канцеларије и састава жалбе на првостепено решење, као и трошкове на име састава за заштиту законитости или да другостепено решење укине и списе врати Вишем суду у Београду на нови жалбени поступак и одлуку.

Врховни касациони суд је на основу члана 488. став 1. ЗКП доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу, па је у седници већа коју је одржао без обавештења Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, није од значаја за доношење одлуке, размотрио списе предмета, са правноснажним решењима против којих је захтев за заштиту законитости поднет и након оцене навода у захтеву је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, је основан.

Основано се захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног АА указује да је поред признатих награда и накнада трошкова кривичног поступка, браниоцу окривљеног против кога је одбачена кривична пријава, требало признати трошкове на име одсуствања из адвокатске канцеларије и на име састава жалбе на првостепено решење о трошковима кривичног поступка, па како је захтев за накнаду трошкова кривичног поступка у том делу одбијен првостепеним и другостепеним решењем, побијана решења донета су уз повреду закона из члана 441. став 4. ЗКП.

Чланом 265. став 1. ЗКП је прописано да, кад се обустави кривични поступак или се оптужба одбије или се окривљени ослободи од оптужбе, изрећи ће се у решењу, односно пресуди да трошкови кривичног поступка из члана 261. став 2. тачка 1) до 6) овог законика, нужни издаци окривљеног и нужни издаци и награда браниоца и пуномоћника (члан 103. став 3.), као и награда вештака и стручног саветника, падају на терет буџетских средстава суда.

Одредбом члана 261. став 1. ЗКП прописано је да су, трошкови кривичног поступка издаци учињени поводом поступка од његовог покретања до његовог завршетка, а у ставу 2. под тачком 7), прописан је да трошкови кривичног поступка обухватају награду и нужне издатке браниоца.

Одредбом члана 9. тачка 5. Тарифе о наградама и накнадама трошкова за рад адвоката прописано је да за обављање послова изван седишта адвокатске канцеларије адвокату припада награда за превоз, накнада за смештај, накнада за одусуствовање из адвокатске канцеларије и дневнице и то за одсуствовање из канцеларије у висини од 50 поена за сваки започет сат, а највише 10 сати дневно.

Тарифним бројем 4 став 2. Тарифе о наградама и накнадама трошкова за рад адвоката прописано је да адвокату припада 50% награде из Тарифног броја 1. за састављање свих осталих поднесака у кривичном поступку.

Из списа предмета произилази да је решењем Вишег јавног тужиоца у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције од 08.01.2019. године одбачена кривична пријава МУП-а РС, Сектора унутрашње контроле, Одељење за координацију рада центра КУ бр. 142/18 поднета против АА, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. КЗ.

Бранилац окривљеног АА, адвокат Ненад Илић је присуствовао саслушању осумњиченог дана 18.09.2018. године, као и испитивању сведока ББ дана 13.11.2018. године, за шта су му признати и трошкови превоза, али браниоцу окривљеног нису признати трошкови на име одсуствовања из адвокатске канцеларије нити су му признати трошкови на име награде за састав жалбе на првостепено решење.

Имајући у виду да против окривљеног АА одбачена кривична пријава, по налажењу Врховног касационог суда, бранилац окривљеног има право за накнаду трошкова на име одсустовања из адвокатске канцеларије, као и на име саставља жалбе на првостепено решење које треба исплатити из буџетских средстава суда, а у складу са чланом 261. став 2. тачка 7) у вези члана 265. став 1. ЗКП у вези члана 9. тачка 5. Тарифни број 4. став 2. Тарифе о наградама и накнадама трошкова за рад адвоката, а како се то основано захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног АА указује.

Из наведених разлога, побијана решења донета су уз повреду закона из члана 441. став 4. ЗКП, због чега је Врховни касациони суд захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА усвојио, као основан и укинуо првостепено и другостепено решење и списе предмета вратио Вишем јавном тужиоцу у Београду, Посебно одељење за сузбијање корупције, да би у поновном поступку, а имају у виду примедбе изнете у овој пресуди донео јасну, правилну и на закону засновану одлуку.

Из напред наведених разлога, донета је одлука као у изреци на основу одредбе члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Председник већа-судија,

Татјана Миленковић, с.р.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Радмила Драгичевић Дичић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић