Кзз 646/2018 повреда чл. 9,16,15, чл. 113; 114 ЗКП-а; одбачај

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 646/2018
05.06.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић-Дичић, Маје Ковачевић-Томић, Соње Павловић и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Јеленом Петковић-Милојковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Зорана Петровића, због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног Зорана Петровића, адвоката Дејана Петровића, поднетом против правноснажних пресуда Вишег суда у Чачку К 8/2017 од 24.08.2017. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 1326/17 од 23.02.2018. године, у седници већа одржаној дана 05.06.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Зорана Петровића, адвоката Дејана Петровића, поднет против правноснажних пресуда Вишег суда у Чачку К 8/2017 од 24.08.2017. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 1326/17 од 23.02.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Чачку К 8/2017 од 24.08.2017. године окривљени Зоран Петровић оглашен је кривим због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ, за које је осуђен на казну затвора у трајању од пет година, у коју ће му се урачунати време проведено у притвору почев од 12.09.2016. године па до 06.12.2016. године. Том пресудом на основу одредбе члана 246. став 7. КЗ од окривљеног Зорана Петровића одузима се опојна дрога ''cannabis'' упакована у провидну црвену најлон кесу која је смештена у најлон кесу плаве боје нето масе 993,40 грама, у црни непровидни најлон џак у врху облепљен селотејп траком нето масе 952,57 грама, у црном непровидном најлонском џаку на врху облепљеном селотејп траком нето масе 763,98 грама, у браон папирној кеси нето масе 534,25 грама, у наранџастој провидној кеси нето масе 19,78 грама, два зидна електронска термометра и мерач влажности ваздуха марке ''…'', саксија испуњена земљом и кореном биљке, осам натријумских лампи са рефлектором, седам електричних трансформатора, модел ..., серијских бројева ..., и ..., један стони вентилатор белоплаве боје марке ''…'' серијског броја ..., један импровизовани филтер за ваздух ваљкастог облика, обложен материјалом за кухињске аспираторе, једно ручно прављено кућиште коцкастог облика, са вентилатором у себи и регулатором брзине, преко ребрастог црева повезано са импровизованим филтером за ваздух, ручно прављено кућиште са вентилатором у себи, без напајања и регулатора брзине, једна боца са ручном пумпом за прскање биља, зелене боје, једна леђна пумпа за прскање биља, наранџасте боје, три електричне потапајуће пумпе за воду, марке ''…'', ''….'' и ''…'', два стојећа собна електрична вентилатора, један термостат сонда марке ''...'', четири склапајуће мреже за сушење, две пластичне канте са хемијском прихраном за раст биља, једно баштенско црево и три распршивача за заливање, ПВЦ џак са земљом за узгој цвећа, један електрични потенциомер, браон кофе за алат од вештачке коже са шрафовима, електричним прикључцима и механичким тајмером са утичницом, ПВЦ рукавице и више аспиратор маске за лице, 80 малих саксија за расад, два дрвена штапа за везивање стабљика конопље и 15 резервних натријумских сијалица марке ''…'' снаге 600W. Истом пресудом окривљени је обавезан да у корист буџетских средстава суда на име паушала плати износ од 15.000,00 динара, Вишем јавном тужилаштву у Чачку, на име трошкова поступка насталих у истрази износ од 392.784,00 динара у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде под претњом принудног извршења.

Пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 1326/17 од 23.02.2018. године одбијене су жалбе Вишег јавног тужиоца у Чачку, бранилаца окривљеног Зорана Петровића, адвоката Дејана Петровића и Милана Станојевића и жалба окривљеног Зорана Петровића и пресуда Вишег суда у Чачку К 8/2017 од 24.08.2017. године је потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости поднео је бранилац окривљеног Зорана Петровића, адвокат Дејан Петровић, због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП у вези чл. 9, 15, 16, 84, 113. и 114. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд побијане пресуде укине и предмет врати првостепеном суду на поновно суђење.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа у смислу одредбе члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, на којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Зорана Петровића, адвоката Дејана Петровића, је недозвољен.

Као разлог за подношење захтева за заштиту законитости бранилац окривљеног Зорана Петровића наводи повреду закона у смислу одредбе члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, коју не опредељује навођењем конкретне повреде одредаба ЗКП у смислу члана 485. став 4. ЗКП, док је у образложењу захтева навео да изведени докази не пружају основ за закључак да је окривљени починио кривично дело у питању обзиром да је објекат у коме је пронађена предметна опојна дрога као и инсталирана опрема потребна за производњу и то за садњу, за раст, за заливање, за контролу температуре и за сушење власништво тетке окривљеног, који објекат су користили и друга лица и то ББ и ВВ који су живели у предметном објекту из чега произилази да су управо та лица гајила опојну дрогу, а не окривљени, који је помогао полицији да се обије објекат обзиром да је окривљени савестан грађанин, те да је ДНК на вентилатору марке ''...'', контаминиран.

По налажењу Врховног касационог суда, изнетим наводима захтева оспорава се чињенично стање утврђено првостепеном, а потврђено другостепеном пресудом у погледу учешћа овог окривљеног у извршењу кривичног дела у питању.

Међутим, како је чланом 485. став 4. ЗКП који прописује разлоге због којих окривљени, односно бранилац окривљеног сходно ограничењу његових права правима које у поступку има окривљени (члан 71. тачка 5) ЗКП), могу поднети захтев за заштиту законитости против правноснажне одлуке и поступка који је претходио њеном доношењу није предвиђена могућност подношења овог ванредног правног лека по основу повреде одредбе чл. 9, 15, 16, 84, 113. и 114. ЗКП, као ни по основу погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања, то је Врховни касациони суд захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Зорана Петровића, адвоката Дејана Петровића, оценио као недозвољен.

Са изнетих разлога, а на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 485. став 4. ЗКП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                                                            Председник већа-судија

Јелена Петковић-Милојковић,с.р.                                                                                                                   Зоран Таталовић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић