Кзз 862/2018 одбачај; недозвољен разлог; чињенично стање

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 862/2018
11.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Зорана Таталовића, председника већа, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић Томић, Соње Павловић и Милунке Цветковић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 3. у вези става 1. Кривичног законика и др., одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног адв. Огњена Отовића, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Краљеву К 303/16 од 23.12.2016. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 453/17 од 23.01.2018. године, у седници већа одржаној 11.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Краљеву К 303/16 од 23.12.2016. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 453/17 од 23.01.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Краљеву К 303/16 од 23.12.2016. године, окр. АА оглашен је кривим због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 3. у вези става 1. КЗ, за које дело му је утврђена казна затвора у трајању од две године и због кривичног дела насиље у породици из члана 194. став 2. у вези става 1. КЗ, за које делу му је утврђена казна затвора у трајању од шест месеци, па је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од две године и пет месеци, а изречена му је мера безбедности обавезно лечење алкохоличара на слободи. Истом пресудом у делу изреке под II окр. АА, на основу одредбе члана 423. тачка 2. ЗКП, ослобођен је од оптужбе за кривично дело насиље у породици из члана 194. став 1. КЗ.

Одлучујући о жалбама Основног јавног тужиоца у Краљеву и браниоца окривљеног, Апелациони суд у Крагујевцу је пресудом Кж1 453/17 од 23.01.2018. године, делимичним усвајањем жалбе браниоца преиначио првостепену пресуду у осуђујућем делу у погледу одлуке о казни тако што је задржао као правилно утврђене казне затвора за кривична дела за која је првостепеном пресудом оглашен кривим и окривљеног осудио на јединствену казну затвора у трајању од две године и једног месеца, док је у преосталом делу жалбу браниоца и жалбу Основног јавног тужиоца у Краљеву одбио као неосноване и првостепену пресуду у непреиначеном делу потврдио.

Против наведених правноснажних пресуда, бранилац окривљеног адв. Огњен Отовић, поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона - 485. став 1. тачка 1. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд захтев усвоји, обе пресуде укине и предмет врати на поновно суђење или да преиначи пресуду Апелационог суда у смислу жалбених навода.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца окр. АА, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 485. став 4. ЗКП, такстативно су набројане повреде закона које могу бити учињене у поступку пред првостепеним и жалбеним судом, а које представљају разлоге из којих овлашћено лице (члан 483. ЗКП) може поднети захтев за заштиту законитости – члан 74, члан 438. став 1. тачка 1) и 4) и тачка 7) до 10) и став 2. тачка 1), члан 439. тачка 1) до 3) и члан 441. став 3. и 4. ЗКП.

Иако бранилац као разлог подношења захтева наводи повреду закона, у захтеву не опредељује конкретно ни једну повреду закона која, у смислу цитиране одредбе члана 485. став 4. ЗКП, представља законом дозвољен разлог за подношење захтева за заштиту законитости, већ цитира првостепену и другостепену пресуду, затим анализира исказе окривљеног и оштећених и износи своју верзију предметног догађаја, указује на погрешну интерпретацију исказа оштећених у побијаним пресудама...чиме у суштини оспорава чињенично стање утврђено првостепеном и потврђено другостепеном пресудом. Међутим, погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање, у смислу цитиране одредбе члана 485. став 4. ЗКП, не представља законом дозвољен разлог за подношење захтева за заштиту законитости.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 485. став 4. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                                                   Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                                                                                 Зоран Таталовић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић