Конференција на тему - Заштита права на суђење у разумном року и Досадашња судска пракса и њено уједначавање

Врховни касациони суд је уз подршку Канцеларије Савета Европе 14.05.2015. године, одржао Конференцију на тему - Заштита права на суђење у разумном року и Досадашња судска пракса и њено уједначавање.

Конференција је окупила председнике апелационих и виших судова и председнике одељења Заштите права на суђење у разyмном року, председнике кривичних, грађанских одељења и одељења судске праксе у тим судовима.

На конференцији је представљена публикација Заштита права на суђење у разумном року, која садржи правне ставове и судске одлуке Врховног касационог суда. Иста је намењена уједначавању судске праксе судова и приближавању европским стандардима у поштовању права на суђење у разумном року.

Други део конференције био је посвећен уједначавању судске праксе и реализацији Споразума председника апелационих судова о одржавању заједничких седница и уједначавању судске праксе виших судова са подручја апелационих судова.

На крају Конференеције, донети су закључци:

Разумни рок
-до краја године организовати округли сто о заштити права на суђење у разумном року,
-на Годишњем саветовању судија у Врњачкој Бањи, организовати округли сто о заштити права на суђење у разумном року,
-до краја године организовати састанак ради анализе нерешених предмета у судовима у материји заштите права на суђење у разумном року, које треба решити по чл. 8а до 8в Закона о уређењу судова,
-организовати едукацију за председнике судова и судије које ће поступати у тим предметима по Закону о заштити права на суђење у разумном року, који ступа на снагу 1.1.2016. године.

Уједначавање судске праксе
-реализовати План активности Врховног касационог суда о усаглашавању судске праксе,
-наставити реализацију Споразума председника апелационих судова на уједначавању судске праксе и сачинити анализу усаглашених и неусаглашених спорних правних питања,
-саставити план, програм и агенду за усаглашавање судске праксе виших судова на нивоу апелационих судова,
-организовати састанке ради усаглашавања судске праксе у материји извршења,
-организовати едкацију судија из процесних закона и Закона о раду,
-до краја године организовати регионалну конференцију о уједначавању судске праксе.