Међународна сарадња – Сусрет в.ф. председника Врховног касационог суда и судија Врховног касационог суда са директором пројекта америчке организације за међународни развој - УСАИД Брајаном Ле Дуком

Главне теме разговора биле су: анализа постигнутих резултата у досадашњој сарадњи, даље активности на пројектима, комуникациона стратегија са циљем унапређења квалитетног информисања јавности и транспарентности рада судова и обележавање 25.октобра, Европског дана цивилне правде.

В.ф. председника Врховног касационог суда се најпре захвалио на досадашњој сарадњи и великој подршци коју УСАИД пружа правосуђу у Србији, са посебним освртом на учешће УСАИД-а на Годишњем саветовању судија у Врњачкој Бањи октобра 2013. године, највећег скупа судија у Републици Србији, који су својим учешћем омогућили судијама да се упознају са врло значајном темом српског правосуђа – комуникационом стратегијом. 

Такође је истакао да су за српско правосуђе врло значајни пројекти у којима учествују УСАИД, а који се имплементирају у правосудни систем РС, што ће бити од нарочитог значаја за придруживање Републике Србије Европској унији у Поглављу 23 (правосуђе). 

Присутне судије Врховног касационог суда су истакле да у судовима у Републици Србији је видно побољшан квалитет информисања, односно да је грађанима у односу на претходни период доступан далеко већи број информација и да се на овај начин може очекивати повећање поверења грађана у судство. С тим у вези је у свим судовима био организован поводом 25.10.2013. године Европског дана цивилне правде ''Дан отворених врата'', када су били позвани заинтересовани грађани да се могу непосредно упознати са радом суда, својим правима и обавезама у вези са остваривањем судске заштите. 

В.ф. председника Врховног касационог суда је указао и на приоритет Врховног касационог суда у оквиру Акционог плана и Стратегије правосуђа за период 2013-2018. године – усаглашавање судске праксе, а грађани би на тај начин остварили циљ – извесност, односно доношење идентичне судске одлуке у истој правној ситуацији. 

Директор пројекта УСАИД-а Брајан Ле Дук је подржао постављене приоритете Врховног касационог суда, али и указао да се ефикасније и транспарентније судство остварује и преко менаџера, чије је запошљавање у судовима заснивано на закону. Такође је похвалио пројекат Врховног касационог суда, растерећење два најоптерећенија виша суда у Републици Србији, Виши суд у Београду и Новом Саду, путем делегација 5500 предмета, у циљу равномерне оптерећености судова у Републици Србији.

В.ф. председника Врховног касационог суда и присутне судије су истакле да је рад по предметима у Врховном касационом суду, најпре био врло ефикасан захваљујући донацији ЕК у електронски програм вођења предмета САПС – који је инсталиран у Врховном касационом суду, Управном суду и 4 апелациона суда, Вишем суду у Сремској Митровици и Основном суду у Сремској Митровици, али и чињеницу да су виши судови у Републици Србији решили безмало све делегиране предмете, што ће се свакако одразити на укупан број решених предмета у судовима. 

Директор пројекта Брајан Ле Дук је исказао спремност да се настави са радом, у виду чега су договорени и конкретни пројекти и обостране активности које ће се реализовати до краја 2013. године. 

На крају састанка в.ф. председника Врховног касационог суда и присутне судије упознале су директора пројекта Брајана Ле Дука са историјатом зграде у којој су смештене највише судске инстанце српског правосуђа, Врховни касациони суд, Привредни апелациони суд, Управни суд и највећи апелациони суд у Републици Србији – Апелациони суд у Београду, обзиром да је први пут посетио Врховни касациони суд од када се налази на функцији директора пројекта УСАИД-а у Републици Србији.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА