Међународна сарадња

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић примио је представнике Техничке мисије Вишедонаторског повереничког фонда за подршку сектору правосуђа Републике Србије, Клауса Декера – вођу тима задуженог за Србију, Срђана Свирчева – експерта за јавни сектор и Марину Матић – консултанта за комуникације, у просторијама Врховног касационог суда. 

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић истакао је велики значај сарадње коју правосуђе Србије остварује у процесу реформе правосуђа са Канцеларијом светске банке у Србији, уз изражавање великог задовољства због посете Врховном касационом суду Техничке мисије Вишедонаторског повереничког фонда за подршку сектору правосуђа, коју предводи господин Клаус Декер. 

Вођа тима мисије господин Клаус Декер упознао је председника Врховног касационог суда са циљевима мисије за подршку сектору правосуђа Републике Србије: сакупљање података и прениминарна анализа за Функционалну анализу правосуђа, учешће у констултацијама са институцијама укљученим у Функционалну анализу правосуђа, посебно у изради правосудног оквира, организација састанка МДТФ-ЈСС Управног одбора, надгледање имплементације извршних активности прималаца у оквиру МДТФ-ЈСС и усмеравање на текуће имплементационе проблеме. 

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић изразио је спремност свих правосудних органа Републике Србије у настављању реформских корака у правосуђу уз истицање да ће циљ пре свега бити на примени, а не на законима и књигама, а полазна тачка ефикасност судског система у смислу пружања услуга грађанима, а да је уверен да ће активан рад и конструктивна сарадња свих институција и органа уз подршку Светске банке која је управо обухваћена Функционалном анализом, допринети постизању овог циља. 

На крају, представљен је и план обилазака судова у Републици Србији у периоду од 27. до 31.01.2014. године, које ће извршити тим Светске банке, у саставу: Кејт Харисон, Алексеј Проскурјаков, Јованка Манић и Драган Обреновић.