Одржана Конференција „У сусрет изменама Устава: уставни положај судства“

Врховни касациони суд у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Канцеларијом Савета Европе, организовао је 29. новембра 2016. године у Палати Србија у Београду, конференцију „У сусрет изменама Устава: уставни положај судства“.

„Конференција је доказ спремности српског правосуђа да пружи пун допринос процесу европских интеграција и приступања Републике Србије Европској унији“, изјавио је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

Председник Врховног касационог суда је истакао, да конференција представља почетак расправе на тему Уставна реформа међу „најпозванијим за јачање независности и самосталности судија и судова - самим судијама“.

Поред председника Врховног касационог суда, уводним речима су се обратили и Чедомир Бацковић, помоћник министра правде; Андреа Орицио, амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији и Тим Картрајт, шеф Канцеларије Савета Европе у Србији.

На Конференцији је разматрана Правна анализа уставног оквира, коју је израдила Раднa група за израду анализе измене уставног оквира, са посебним освртом на уставноправни положај судства. Анализу је представио професор уставног права Владан Петров.

Почасни председник Венецијанксе Комисије Хана Суцхоцка, говорила је о уставно правним одредбама које се односе на положај судства.

На Конференцији су учествовали председници свих судова у Републици Србији, представници Радне групе за израду анализе измене уставног оквира, представници међународних организација и институција, струковних удружења и невладиног сектора.