Одржана конфернција „Извршење у грађанским стварима у Србији-тренутно стање и изазови“

Врховни касациони суд је организовао конференцију “Извршење у грађанским стварима у Србији-тренутно стање и изазови”, у понедељак 22. јуна 2015. године, у хотелу Crown Plaza у Београду, уз подршку Пројекта за владавину права и извршења потраживања, који финансира Европска Унија, а спроводи ГИЗ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

Отварајући конференцију председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је истакао да висок број старих нерешених предмета у судовима у Републици Србији, захтева свеобухватне и дугорочне мере које треба предузети на националном нивоу, да би се повећао ниво ефикасности, број старих нерешених предмета смањио и скратило трајање судских поступака.

Председник Врховног касационог суда је подсетио да је, Врховни касациони суд донео Посебан програм мера за решавање старих извршних предмета у судовима у Републици Србији и нагласио да је решавање проблема извршења у грађанским стварима од изузетног значаја за успостављање ефикасног судског система.

Уводним излагањима су се обратили и Биљана Павловић, државни секретар у Министарству правде и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске Уније у Републици Србији.

Конференција је организована кроз пет тематских Панела: Систем извршења у Србији; Стари извршни предмети; Спорна правна питања у материји извршења; Спорна питања извршног поступка; Нацрт новог Закона о извршењу и обезбеђењу-изазови имплементације.