Округли сто „Суђења у предметима привредног криминала и корупције"

Округли сто „Суђења у предметима привредног криминала и корупције–отворена питања, нови начини доказивања и упоредноправна решења“, одржан је 29. марта 2019. године у Београду, у организацији Врховног касационог суда, Правосудне академије и USAID Пројекта за одговорну власт.

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић обратио се у уводном делу округлог стола. Говорећи о значају борбе против корупције, председник Милојевић је рекао да судство законитим радом и стриктном применом закона превентивно делује у борби против корупције. В.ф. председника Врховног касационог суда је истакао потребу специјализације судија у предметима корупције, и указао на то да сви актери у борби против корупције треба да „иду путем јуриспруденције и правне мудрости у циљу приближавања суштини права и њеном достизању“.

На округлом столу је представљен рад Посебних одељења за сузбијање корупције у вишим судовима, а судије су дискутовале о првим резултатима у вези примене процесноправних и материјалноправних одредби Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције.

На округлом столу су учествовале судије из Србије, Хрватске, Румуније и Словачке.