Презентација Годишњег извештаја о раду судова у 2018. години

В.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић представио је Годишњи извештај о раду судова у Србији у 2018. години, 15. марта 2019. године у Палати Србија у Београду, на састанку са председницима судова у Србији.

Представљајући Извештај о раду судова за 2018. годину, в.ф. председника Врховног касационог суда је рекао да Извештај указује на добре резултате судова, који су са мањим бројем судија (168 у односу на 2017. годину) решили укупно 2.298.870 предмета из судеће и извршне материје и 1.274.588 предмета који се не приказују у табелама у извештају као решени предмети.

В.ф. председника Врховног касационог суда је указао на тренд константног повећања броја решених предмета у свим судовима, не рачунајући извршења, па је тако у 2016, 2017. и 2018. години решавано годишње око 500.000 предмета више него у 2012. години.

Говорећи о старим предметима, Милојевић је истакао да је у 2018. години  решено мање старих предмета и на укупном нивоу и у судећим материјама у односу на 2017. годину што је последица, како је рекао, системских недостатака а нарочито мањег броја судија у судском систему због непопуњености 411 слободних судијских места и вишегодишње забране запошљавања судског особља.

В.ф. председника Врховног касационог суда је указао и на показатеље СЕРЕЈ-а, према којима је видљиво повећање ефикасности у савладавању прилива и времену потребном за решавање предмета у 2018. години, па је савладавање прилива 110% у свим материјама и у судећим око 105%, а време потребно за решавање предмета је 270 дана.

Уводним речима су се обратили и министарка правде Нела Кубуровић и Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

На састанку је представљена интерактивна мапа рада судова, која је објављена на веб-сајту Врховног касационог суда.                                       

Презентацији Извештаја о раду судова су присуствовали чланови Високог савета судства, представници министарства правде, међународних организација, струковних удружења и цивилног сектора.

Састанак са председницима судова и презентација Извештаја о раду, одржани су уз подршку пројекта „ЕУ за Србију – подршка Врховном касационом суду“, који финансира Европска унија.