Рж1 гп 4/2022 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рж1к, Рж1кп, Рж1г, Рж1р, Рж1гп, Рж1 у, Рж1уп 4/2022
28.07.2022. година
Београд

Врховни касациони суд, судија: Татјана Матковић Стефановић, у предмету предлагача Делта Аграр ДОО Београд, Нови Београд, са седиштем у Београду - Нови Београд, чији је пуномоћник Драгомир Вулетић, адвокат из ..., одлучујући о жалби предлагача због недоношења одлуке по приговору ради убрзавања поступка донео је 28.07.2022. године, без испитног поступка

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ жалба предлагача Делта Аграр ДОО Београд, Нови Београд, изјављена због недоношења одлуке по приговору ради убрзања поступка у предмету Привредног апелационог суда Пвж 71/22 као неоснован.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач Делта Аграр ДОО Београд (Нови Београд) поднео је Врховном касационом суду, преко Привредног апелационог суда, жалбу због неодлучивања о поднетом приговору ради убрзавања поступка у предмету тог суда Пвж 71/22. Предложио је да Врховни касациони суд усвоји жалбу и утврди да је предлагачу повређено право на суђење у разумном року пред Привредним апелациним судом у поступку Пвж 71/22 и Привредним судом у Новом Саду у поступку Рст 107/2021 и наложи поступајућој судији да у најкраћем року предузме све процесне радње које ће делотворно убрзати стечајни поступак а све ради наплате признатог потраживања.

Одлучујући о жалби предлгача на основу одредби члана 16. и 17. и члана 20. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник Републике Србије“ број 40/15) у вези са чланом 30. став 2. Закона о ванпарничном поступку („Службени гласник СРС“ број 25/82 и „Службени гласник Републике Србије“ број 6/15) Врховни касациони суд је нашао да је жалба неоснована.

О жалби је одлучивао судија одређен Годишњим распоредом послова у суду у смислу одредбе члана 16. став 4. Закона о заштити права на суђење у разумном року, којим је предвиђено да председник непосредног вишег суда може годишњим распоредом послова да одреди једног судију или више судија да поред њега воде поступак и одлучују о жалбама.

На основу достављених списа Привредног апелационог суда утврђено је да је предлагач Делта Аграр ДОО Београд поднео Привредном апелационом суду приговор ради убрзања поступка у предмету тог суда Пвж 71/22 и предмету Привредног суда у Новом Саду Ст 107/2021 (стари број Ст 643/11). Приговор је поднет дана 22.03.2022. године препорученом пошиљком што је утврђено из пријемног печата суда.

Одредбом члана 14. став 1. Закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да странка има право на жалбу ако је њен приговор одбијен или ако председник суда о њему не одлучи у року од два месеца од дана пријема приговора.

Имајући у виду да је приговор ради убрзања поступка примљен у Привредни апелациони суд дана 22.03.2022. године а да је одлука о приговору донета дана 20.05.2022. године, Врховни касациони суд налази да је о приговору одлучено у року прописаном чланом 14. став 1. Закона о заштити права на суђење у разумном року те је с`тога жалба предлагача неоснована.

С`обзиром на изложено, Врховни касациони суд је на основу одредаба члана 17. став 1. и 4. Закона о заштити права на суђење у разумном року одбио жалбу предлагача као неосновану.

Председник већа - судија

Татјана Матковић Стефановић, с.р.

Поука о правном леку: против овог решења

није дозвољена жалба у смислу члана 21.

Закона о заштити права на суђење у разумном року.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић