Р 6348/2019 3.21. делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 6348/2019
11.09.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Бранислава Босиљковића, чланова већа, у парници тужилаца АА и ББ, обоје из ..., чији је пуномоћник Гордана Божиловић Петровић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Први основни суд у Београду, коју заступа Државно правобранилаштво, ради исплате, одлучујући о захтеву суда за делегацију надлежности, у седници од 11.09.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Други основни суд у Београду ОДРЕЂУЈЕ СЕ за поступање у предмету Првог основног суда у Београду Прр 209/19.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиоци су Првом основном суду у Београду поднели тужбу против тужене ради исплате по основу утврђене повреде права на суђење у разумном року.

Први основни суд у Београду је Врховном касационом суду поднео захтев за делегацију надлежности, из разлога што је тај суд означен као тужени у овој парници.

По оцени Врховног касационог суда, постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету, у смислу члана 62. став 1. Закона о парничном поступку-ЗПП („Службени гласник РС“ 72/11, 55/14), с обзиром да је Први основни суд у Београду, коме је поднета тужба, означен као странка у овом парничном поступку. Зато је усвојен захтев за делегацију надлежности и за поступање у овом предмету одређен Други основни суд у Београду.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци, на основу члана 62. став 7. ЗПП.

Председник већа-судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић