Р1 268/2019 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 268/2019
24.05.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Зоране Делибашић, чланова већа, у парници тужиоца АА доо ..., чији је пуномоћник Сања Ћетковић, адвокат из ..., против туженог ББ из ..., улица ... број .., одлучујући о сукобу стварне надлежности између Трећег основног суд у Београду и Вишег суда у Београду, у седници већа одржаној дана 24.05.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСТУПА СЕ предмет Апелационом суду у Београду ради одлучивања о сукобу стварне надлежности у овој правној ствари.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Ужицу Ии број 32/14 од 18.09.2015. године, ставом првим изреке, стављено је ван снаге решење о извршењу Основног суда у Ужицу Ив број 32/14 од 24.12.2014. године у делу коме је одређено извршење, уз напомену да ће даљи поступак бити настављен у парници. Ставом другим изреке, наложено је да се списи предмета доставе Трећем основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном суду на даљи поступак.

Трећи основни суд у Београду је актом П број 3337/19 од 25.04.2019. године изазвао сукоб надлежности, сматрајући да је за суђење у овој правној ствари надлежан Виши суд у Београду.

По пријему предмета у рад, Врховни касациони суд је на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...65/18) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 и 55/14) нашао да је Апелациони суд у Београду надлежан за одлучивање о сукобу стварне надлежности у овој правној ствари.

Наиме, одредбом члана 22. Закона о парничном поступку, прописано је да сукоб надлежности између судова исте врсте решава непосредно виши заједнички суд, док сукоб надлежности између судова разне врсте решава Врховни касациони суд.

У конкретном случају ради се о сукобу надлежности између два суда опште надлежности, дакле судова исте врсте и то Трећег основног суда у Београду и Вишег суда у Београду. Појам непосредно Вишег суда у Београду одређен чланом 15. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08...65/18) којим је, између осталог, одређено да је апелациони суд непосредно виши суд за виши суд и основни суд.

У складу са одредбом члана 4. став 1. тачка 1. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС“ број 101/13) за подручје Трећег основног суда у Београду, надлежан је Виши суд у Београду, а на основу члана 6. тачка 1. овог закона, за судове са подручја Вишег суда у Београду надлежан је Апелациони суд у Београду.

Имајући у виду изнето, односно да је Апелациони суд у Београду заједнички непосредно виши суд за Трећи основни суд у Београду и Виши суд у Београду, применом члана 22. став 1. Закона о парничном поступку, Апелациони суд у Београду је надлежан за решавање сукоба стварне надлежности између ових судова, па је у складу са наведеним и одлучено као у изреци.

Председник већа – судија

Бисерка Живановић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић