Р1 438/2019 сукоб надлежности; 3.20.1

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 438/2019
11.09.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужилаца АА из ..., ББ из ... и ВВ из ..., против туженог ГГ из ..., кога заступа пуномоћник Александар Ђорђевић, адвокат из ..., са умешачима на страни туженог ДД из ... и ЂЂ из ..., које заступа пуномоћник Владимир Пантелић, адвокат из ..., ради утврђења, одлучујући о сукобу надлежности између Вишег суда у Сремској Митровици и Привредног суда у Сремској Митровици, у седници већа одржаној 11.09.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету, стварно и месно је НАДЛЕЖАН Виши суд у Сремској Митровици.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиоци су Вишем суду у Сремској Митровици 19.10.2018. године поднели тужбу против туженог ради накнаде штете, утврђења ништавости уговора са предлогом за одређивање привремене мере.

Виши суд у Сремској Митровици се решењем П-1657/18 од 14.03.2019. године огласио стварно и месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и одлучио да по правноснажности решења списе уступи Привредном суду у Сремској Митровици као стварно и месно надлежном суду.

Својим актом П 112/19 од 25.07.2019. године Привредни суд у Сремској Митровици није прихватио своју стварну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр.72/11 и 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Виши суд у Сремској Митровици.

Чланом 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова, прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти) у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Ставом 1. тачка 3. истог закона прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима који произлазе из примене Закона о привредним друштвима или примене других прописа о организацији и статусу привредних субјеката, као и у споровима о примени прописа о приватизацији и хартијама од вредности.

Према члану 22. став 2. Закона о уређењу судова прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

У конкретном случају нису испуњени услови за заснивање надлежности привредног суда прописани чланом 25. Закона о уређењу судова. Не ради се о спору између привредних субјеката, односно о спору који је настао између привредног субјеката и других правних лица у обављању привредне делатности нити о спору који произлази из примене Закона о привредним друштвима. Из садржине тужбе произилази да њоме тужиоци траже накнаду штете (првотужилац на име проузроковане штете, капитала као члана друштва ''ЕЕ'' ДОО и ДОО ''ЖЖ'' ..., као и изгубљене добити за коришћење млинова) накнаду за коришћење пољопривредног земљишта, утврђење ништавости уговора о продаји пољопривредног земљишта закљученог између првотужиоца и туженог као и утврђење ништавости уговора о продаји пољопривредног земљишта закљученог између друготужиље и туженог, као и накнаду штете, предају у државину парцела друготужиљи, односно утврђење да је ништав уговор о продаји пољопривредног земљишта закљученог између трећетужиље и туженог, накнаде штете трећетужиљи и обавезивање туженог да трећетужиљи преда у државину тражене парцеле. Из садржине тужбе произилази да се ради о имовинско правном спору између физичких лица, где друго и треће тужиља нису привредни субјекти односно предузетници, нити су биле чланови неког привредног друштва, нити је спор проистекао из обављања привредне делатности, а ни из примене Закона о привредним друштвима, услед чета је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Виши суд у Сремској Митровици, а не Привредни суд у Сремској Митровици.

На основу члана 22. став 2. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић