Р1 611/2019 3.20.1 сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 611/2019
28.05.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиље АА из села ..., чији је пуномоћник Миомир Тасић адвокат из ..., против туженог ЈП „ББ“ ... - у ликвидацији, кога заступа Градско правобранилаштво у Врању, ради накнаде штете, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Основног суда у Врању и Привредног суда у Лесковцу, у седници већа одржаној 28.05.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари СТВАРНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је Основном суду у Врању поднела тужбу 09.11.2017. године против туженог ЈП „ББ“ ... - у ликвидацији ради накнаде штете за неискоришћени годишњи одмор за 2016. годину.

Основни суд у Врању се, решењем П1 1389/17 од 16.01.2018. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и одлучио да по правноснажности решења спис предмета уступи Привредном суду у Лесковцу као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Лесковцу није прихватио своју стварну надлежност, већ је уз пропратни акт П 560/2019 од 01.11.2019. године доставио предмет Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба стварне надлежности.

Решавајући настали сукоб стварне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08 ... 65/18) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку - ЗПП („Службени гласник РС“, бр. 72/11, 49/13-УС, 74/13-УС, 55/14 и 87/18), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

Надлженост привредног суда прописана је у члану 25. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08, са изменама). Чланом 25. став 1. тачка 1. тог Закона прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Тачком 4. истог члана, прописано је да привредни суд у првом степену суди поводом судске и добровољне ликвидације и стечаја осим спорова за утврђење постојања, заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја.

У конкретном случају ради се о спору између тужиље физичког лица и туженог правног лица у ликвидацији, ради накнаде штете, који спор није настао у вези са поступком ликвидације, нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији односно неправилности у вези са поступком ликвидације. У конкретном случају реч је о грађанско-правном спору где је тужени предузеће које је у статусу ликвидације, што нема правног значаја за промену надлежности поступајућег Основног суда у Врању и за заснивање надлежности Привредног суда у Лесковцу, будући да спор није настао у вези са поступком ликвидације.

Стога је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић