Р1 66/2020 3.20.1; сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 66/2020
27.05.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Миомир Тасић, адвокат из ..., против туженог ЈП „ББ“, у ликвидацији, са седиштем у Врању, кога заступа Градско правобранилаштво у Врању, ради потраживања из радног односа, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Врању и Привредног суда у Лесковцу, у седници одржаној 27.05.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно је надлежан Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем П1 1096/2017 од 15.01.2018. године, Основни суд у Врању се огласио стварно ненадлежним за поступање и по правноснажности овог решења списе уступио Привредном суду у Лесковцу, као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Лесковцу није прихватио стварну надлежност, па је предмет уз пропратни акт П 72/2020 од 31.01.2020. године, доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб стварне надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08 ... 88/18) и члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 ... 87/18), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Основни суд у Врању.

Тужиља је 31.08.2017. године, поднела Основном суду у Врању тужбу против туженог, ради наплате потраживања из радног односа која се односи на доприносе. Решењем П1 1096/17 од 15.01.2018. године, Основни суд у Врању се огласио стварно ненадлежним за поступање, сагласно одредбама члана 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова и члана 17. и 20. ЗПП и по правноснажности овог решења списе упутио Привредном суду у Лесковцу, из разлога што је против туженог покренут поступак ликвидације по основу огласа од 13.02.2017. године.

Одредбом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова, Основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима, ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

Одредбом члана 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова, прописано је да Привредни суд у првом степену суди, између осталог, у споровима поводом реорганизације, као и судске и добровољне ликвидације и стечаја, осим спорова за утврђење постојања, заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја.

У конкретном случају ради се о спору између тужиоца физичког лица и туженог правног лица у ликвидацији, ради накнаде штете, који спор није настао у вези са поступком ликвидације, нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији, односно неправилности у вези са поступком ликвидације. Наиме, реч је о грађанскоправном спору где је тужени предузеће које је у статусу ликвидације, што нема правног значаја за промену надлежности поступајућег Основног суда у Врању и заснивања надлежности Привредног суда у Лесковцу, будући да спор није настао у вези са поступком ликвидације. Стога је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

На основу изнетог, применом члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић