Р4 г 2/2023 1.6.6.2; грађански поступци; 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 2/2023
07.03.2023. година
Београд

Врховни касациони суд, судија Гордана Комненић, одређена Годишњим распоредом послова, у смислу одредбе члана 7. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ бр. 40/15), у предмету заштите права на суђење у разумном року предлагача АА из ..., одлучујући о приговору предлагача ради убрзавања поступка, без испитног поступка, донео је 07.03.2023. године, следеће

Р Е Ш Е Њ Е

Приговор предлагача се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је поднео Врховном касационом суду 22.02.2023. године, поднесак насловљен као „тужба: захтев за заштиту права на суђење у разумном року против Апелационог суда у Београду везано за решење Гж 3446/21, а везано за предмет Вишег суда у Београду П 487/19“. У поднеску је навео да тражи да Врховни касациони суд утврди чињенице и донесе одлуку да је предлагачу повређено право на суђење у разумном року у предметима Апелационог суда у Београду и Вишег суда у Београду.

Одредбом члана 7. став 1. Закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да странка подноси приговор суду који води поступак или суду пред којим се води поступак, ако сматра да је јавни тужилац повредио његово право. Садржина приговора прописана је одредбом члана 6. став 2. истог Закона, тако што приовор садржи обавезне елементе међу којима је, под тачком 4, пословни број судског предмета или предмета јавног тужилаштва.

У конкретном случају, из садржаја приговора предлагача види се да Врховни касациони суд не води поступак, већ се приговор предлагача ради убрзавања поступка односи на поступке пред Апелационим судом у Београду и Вишим судом у Београду.

Одредбом члана 8. став 1. Закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да председник суда решењем одбацује или одбија приговор, без испитног поступка или води испитни поступак. Приговор се одбацује ако одсуство неког обавезног елемента приговора онемогућава да се по њему поступа, затим ако је приговор поднело неовлашћено лице или ако је преурањен. Против решења о одбацивању приговора није дозвољена жалба (став 2.).

Пошто се пред Врховним касационим судом не води поступак који би требало да се, због повреде права на суђење у разумном року убрза, следи да осуство пословног броја судског предмета Врховног касационог суда онемогућава овај суд да по њему поступа, па је Врховни касациони суд одлуку као у изреци донео применом одредбе члана 8. став 2. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

Судија

Гордана Комненић, с.р.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:

Против овог решења жалба није дозвољена

на основу одредбе члана 8. став 2.

Закона о заштити права на суђење у разумном року

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић