Саветовање судија Републике Србије „Судијски дани 2018“

Годишње саветовање судија Републике Србије, у организацији Врховног касационог суда, одржно је од 8. до 10. октобра 2018. године у Врњачкој Бањи.

Теме Саветовања биле су: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси.

Судије су на Саветовању представиле реферате у кривичној, грађанској, управној и прекршајној секцији, присуствовале предавањима правних експерата, округлим столовима о борби против корупције, о непристрасности судија, о односу судова и медија, о односу редовног судства и Уставног суда у кривичној материји и о унапређењу судског система извршења и дискутовале о спорним питањима, а све у циљу постизања веће ефикасности и ажурности судова.

Након поздравних речи и отварања Саветовања, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, обратио се уводним излагањем.

 „Дужина трајања поступка у судовима у Србији, у току 2012. године износила је 534 дана, а у 2017. години 299 дана“, истакао је председник Врховног касационог суда и додао да је ефикасност побољшана, јер са готово истим бројем судија у односу на 2012. годину, у 2017. години и првој половини 2018. години је преполовљен број нерешених предмета.

Говорећи о расправи о нацрту уставних амандмана који се односе на судство, председник Милојевић је подсетио да су Врховни касациони суд и Високи савет судства објавили мишљења и сугестије на амандмане Министарства правде на Устав Републике Србије.

Говорећи о уједначавању судске праксе, председник Врховног касационог суда је истакао да се не могу и не смеју, позивајући се на независност судства и слободно судијско уверење у истим чињеничним и правним ситуацијама доносити различите одлуке, посебно у репетитивним предметима. 

„И у наредном периоду нас очекују исти изазови и исте претње владавини права - велики број нерешених предмета и дуго трајање поступака јер је недопустиво да имамо иједан предмет старији од 10 година“, закључио је председник Врховног касационог суда.

На свечаном отварању Саветовања говорили су министарка правде Нела Кубуровић; амбасадор Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији; амбасадор Велике Британије Денис Киф; амбасадор Турске Танжу Билгич; амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији; председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица; председник Врховног суда Словеније Дамијан Флорјанчич; председник Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине Милорад Новковић; судија Врховног суда Босне и  Херцеговине Зоран Божић; судија Врховног суда Републике Српске Смиљана Мрша; у име општине Врњачка Бања обратио се Родољуб Џамић.

На Саветовању судија 8. октобра 2018. године, Врховни касациони суд доделио је награде и признања судовима за постигнуте резултате и напредак у текућој у односу на претходну годину. Награде су додељене у две категорије првостепеним судовима који бележе највеће повећање броја решених старих предмета у суду у односу на исти период претходне године и првостепеним судовима који бележе највеће повећање броја укупно решених предмета у суду у односу на исти период претходне године. Признања су додељена за допринос унупрађењу ефикасности и квалитету судског система, за ефикасно управљање судом и за иновације које су допринеле побољшању рада суда.

Председник Врховног касационог суда одржао је на Саветовању судија састанак са председницима свих судова опште и посебне надлежности у Републици Србији.

Годишњем саветовању судија, присуствовали су представници највиших судова из Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Македоније, представници државних органа и институција, декани и професори правних факултета, представници међународних организација, невладиних организација, струковних удружења и еминентни правни стручњаци.

Организацију Саветовања су помогли Вишедонаторски поверенички фонд (МДТФ) којим кординира Светска банка у Србији, Мисија ОЕБС-а у Србији, Америчка агенција за међународни развој-УСАИД, Канцеларија Савета Европе, пројекат Европске уније „Подршка Врховном касационом суду“ и Немачка организација за техничку сарадњу ГИЗ.