Стручна расправа „Слобода изражавања у пракси Европског суда за људска права и домаћих судова”

Стручна расправа „Слобода изражавања у пракси Европског суда за људска права и домаћих судова” одржана је 31. маја 2019. године у Београду, у организацији Врховног касационог суда, Мисије ОЕБС-а у Србији и Удружења новинара Србије.

Обраћајући се у уводном делу стручне расправе, в.ф. председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић је указао на значај слободе изражавања као кључног темеља демократије.

„Европски суд за људска права, штитећи широку палету основних људских права и слобода, константно истиче доминантан значај слободе изражавања и њену суштинску важност за заштиту свих других права и слобода из Конвенције о људским правима и основним слободама“, рекао је в.ф. председника Врховног касационог суда.

У уводном делу су говорили и Њ.Е. Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији и Владимир Радомировић, председник Удружења новинара Србије и главни и одговорни уредник Пиштаљке.

Стручна расправа је организована кроз панел дискусије: Примена трипартитног теста у пракси Европског суда за људска права увези са чланом 10 Европске конвенције о људским правима и основним слободама; Говор мржње и слобода изражавања-изазови судске праксе; Слобода изражавања у медијским предметима домаћих судова; Границе дозвољеног коментарисања судских поступака у пракси домаћих судова.

Фото ОЕБС/Милан Обрадовић