Студијска посета Сједињеним Америчким Државама

Делегација Републике Србије, коју је предводио председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, у организацији Канцеларије сталног правног саветника Министарства правде САД при Амбасади САД у Београду, боравила је од 31. октобра до 7. новембра 2015. године у студијској посети Сједињеним Америчким Државама.

Током посете представници правосудних институција Републике Србије, упознали су се са надлежним институцијама САД и разменили искустава са судијама федералних и државних судова о питањима од значаја за ефикасан правосудни систем.

Делегацију Републике Србије чиниле су судије Врховног касационог суда, председници и судије апелационих судова у Београду и Нишу, судије Посебног одељења Вишег суда у Београду и помоћник министра правде за европске интеграције и међународне пројекте и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић.

Делегација је посетила Федерални суд, где је присуствовала статусној конфернцији-рочишту за одређивање притвора; Виши суд у Вашингтону, где је пратила суђење о завери отмице аутомобила; Врховни суд САД, где је присуствовала изношењу усмених аргумената у поступку пред овим судом.

Председник Врховног касационог суда, Драгомир Милојевић, састао се са председником Врховног суда Сједињених Америчких Држава Johnom G. Robertsom. Председник Милојевић, је током разговора истакао: „Да будућност српског правосуђа жели да види у судијама, чији су корени постављени у Србији још у доба Светог Саве и Цара Душана и филозофији права којом се судије Врховног суда Сједињених Америчких Држава баве обављајући своју функцију.“

Делегација је посетила и Федерални правосудни центар, Федерални суд Јужног округа државе Флориде, Суд 11 Правосудног округа САД и Федерално тужилаштво Јужног округа Флориде, где је присуствовала рочишту за одређивање притвора и суђењу.

У оквиру посете, делегација се састала са судијом Федералног суда Аланом Кејом, представницима Бироа за контролу наркотика и спровођење закона, замеником помоћника Државног секретара министартсва спољних послова САД Џејмсом Волшом, судијама Вишег суда у Вашингтону, директором ДОЈ/ОПДАТ програма Фејом Еренстамом, замеником директора Федералног правосудног центра Џоном Куком, представницима Одељења за међународну сарадњу Федералног правосудног центра, заменицом главног саветника Комисије за кажњавање Џилом Баисингером, Главним федералним судијом Јужног округа Флориде Мајклом Муром, судијама Јужног округа Флориде, судијама жалбеног већа Суда 11 Правосудног округа САД и првим замеником Федералног тужиоца Јужног округа Флориде Беном Гринбергом.